Gå direkt till sidans innehåll

Bra hälsotillstånd

Symbolen för målet hälsa och välbefinnande
Mål 3 Hälsa och välbefinnande
Indikator SE. 3. 1

Självskattat allmänt hälsotillstånd visar hur människor uppfattar sin egen hälsa, och är en av de indikatorer som Folkhälsomyndigheten valt för att mäta folkhälsan och dess förutsättningar. Måttet har även visats kunna förutsäga en persons framtida hälsa.

Andel invånare med bra självskattat hälsotillstånd

Rad-id Kön Senaste värdet (%) Datum
0 Totalt Linköping  72 2024
1 Män  75 2024
2 Kvinnor  69 2024
3 Totalt Riket  71 2024
Datakälla: Folkhälsomyndigheten, Hälsa på lika villkor samt Liv och Hälsa

Kommentar

Nuläge i Linköping

I Linköping kommun har den självskattade hälsan inte förändrats så mycket de senaste femton åren, men minskat något sedan 2018. Det är 72 procent av invånarna som anger att de har ett bra hälsotillstånd. Varken bland män eller kvinnor har det skett någon större förändring, och kvinnor fortsätter ha något lägre andel som skattar sitt hälsotillstånd som bra.

Om statistiken

Indikatorn grundar sig på enkäter från Folkhälsomyndigheten och CDUST-regionen och mäter andel som svarat "Bra" eller "Mycket bra" på frågan "Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd?" Man ska vara lite försiktig med att tolka de kommunala resultateten från enkäter som främst sammanställs för nationell nivå då urvalet svarande kan vara väldigt litet på kommunal nivå. Den skillnad i självskattat hälsotillstånd som kan ses mellan år 2020 och 2022 beror troligtvis på att det är hämtat från olika enkäter.

Uppdaterad: 2025-04-07