Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Symbolen för målet hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SE. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Linköping 2011 7
1 Linköping 2012 16
2 Linköping 2013 15
3 Linköping 2014 28
4 Linköping 2015 24
5 Linköping 2016 25
6 Linköping 2017 32
7 Linköping 2018 32
8 Linköping 2019 31
9 Linköping 2020 31
10 Linköping 2022 33
11 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel) 2011 13
12 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel) 2012 18
13 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel) 2013 18
14 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel) 2014 23
15 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel) 2015 29
16 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel) 2016 29
17 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel) 2017 30
18 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel) 2018 32
19 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel) 2019 31
20 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel) 2020 30
21 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel) 2021 28
22 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel) 2022 25
23 Större stad (ovägt medel) 2011 21
24 Större stad (ovägt medel) 2012 26
25 Större stad (ovägt medel) 2013 26
26 Större stad (ovägt medel) 2014 30
27 Större stad (ovägt medel) 2015 34
28 Större stad (ovägt medel) 2016 37
29 Större stad (ovägt medel) 2017 40
30 Större stad (ovägt medel) 2018 41
31 Större stad (ovägt medel) 2019 42
32 Större stad (ovägt medel) 2020 42
33 Större stad (ovägt medel) 2021 44
34 Större stad (ovägt medel) 2022 42
35 Alla kommuner (ovägt medel) 2011 14
36 Alla kommuner (ovägt medel) 2012 17
37 Alla kommuner (ovägt medel) 2013 18
38 Alla kommuner (ovägt medel) 2014 22
39 Alla kommuner (ovägt medel) 2015 25
40 Alla kommuner (ovägt medel) 2016 27
41 Alla kommuner (ovägt medel) 2017 29
42 Alla kommuner (ovägt medel) 2018 30
43 Alla kommuner (ovägt medel) 2019 30
44 Alla kommuner (ovägt medel) 2020 29
45 Alla kommuner (ovägt medel) 2021 29
46 Alla kommuner (ovägt medel) 2022 29
Datakälla: Ekomatcentrum

Kommentar

Nuläge i Linköping

I Linköping finns en ökande trend i andelen ekologiska livsmedel som köps in av kommunen. Linköping hade också en något högre andel än genomsnittet för alla Sveriges kommuner och andra kommuner i länet, men strax under mållinjen för den nationella livsmedelsstrategin och lägre än genomsnittet för kommungruppen Större stad. Det nationella målet är att 60 procent av alla livsmedel som köps in till kommunens verksamhet ska vara ekologiska år 2030.

Om statistiken

Statistiken kommer från Ekomatsligan, som är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. Ekomatcentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.

Uppdaterad: 2025-04-07