Gå direkt till sidans innehåll

Valdistrikt med lägst valdeltagande

Symbolen för målet minskad ojämlikhet
Mål 10 Minskad ojämlikhet
Indikator SE. 10. 3

Det är viktigt att engagera väljarna och nå ett högt valdeltagande för att upprätthålla den lokala demokratin. Ett högt valdeltagande ger de valda ett starkare mandat som folkets företrädare. Det finns dock betydande skillnader i val­deltagande mellan det valdistrikt som har högst respektive lägst valdeltagande. Unga, utrikes födda och personer med låg inkomst och kort utbildning röstar i lägre utsträckning än andra. Resultatet blir ett demokratiskt underskott.

Andel avgivna röster i senaste kommunalvalet (giltiga och ogiltiga) av totalt antal röstberättigade i det valdistrikt med lägst valdeltagande

Rad-id Geografiskt område Senaste värdet (%) Datum
0 Östergötlands läns kommuner (ovägt medel)  70,8 2022
1 Alla kommuner (ovägt medel)  66,5 2022
2 Linköping  52,9 2022
3 Större stad (ovägt medel)  51,7 2022
Datakälla: Valmyndigheten och SCB

Kommentar

Nuläge i Linköping

I det valdistrikt som har lägst valdeltagande är valdeltagandet relativt lågt i Linköpings kommun. Det liknar nivån för genomsnittet av kommungruppen Större stad. Det valdistrikt med lägst valdeltagande hade i senaste valet 52,9 procent. Det är betydligt lägre än genomsnittet för kommuner i hela Sverige.

Om statistiken

Statistiken visar valdeltagande i det valdistrikt med lägst valdeltagande i senaste kommunalval. Beräknas utifrån antal avgivna röster i senaste kommunalvalet (giltiga och ogiltiga) dividerat med antal röstberättigade.

Uppdaterad: 2024-10-08