Samverkan med civilsamhället
Samverka med den idéburna sektorn för demokratisk förankring och vitalisering
Samverkan med civilsamhället i Linköpings kommun sker på många olika sätt inom kommunens nämnder och förvaltningar, där den största samverkan finns inom Kultur- och fritidsnämnden, Social- och omsorgsnämnden och Äldrenämnden. De flesta nämnder delar ut någon form av föreningsbidrag och har även ytterligare samverkansformer.
Övergripande strukturer/ramar för kommunens samverkan med civilsamhället är Program för kommunens samverkan med den idéburna sektorn och Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun.
Överenskommelsen togs fram 2012 av kommunen och sektorn gemensamt och bygger textmässigt i stort på den nationella överenskommelsen med samma uppbyggnad kring olika principer för hur kommunen och sektorn har kommit överens om att samverkan bör ske. Syftet med överenskommelsen är:
- att stärka samverkan mellan kommunen och den idéburna sektorns organisationer för demokratisk förankring och vitalisering
- att stärka organisationernas självständighet och möjlighet att ge röst åt och bilda opinion för sina intressen
- att underlätta lokal utveckling i stadsdelar och kommundelar
- att utveckla möjligheterna för den idéburna sektorns organisationer att utgöra viktiga aktörer inom välfärdsutvecklingen
Under 2023 genomfördes en utvärdering av programmet och överenskommelsen som visade att kommunen generellt har ett gott samarbete med civilsamhällets aktörer och där IOP (idéburet offentligt partnerskap) lyftes fram som ett viktigt verktyg, men att den interna samordningen behöver förbättras. Förvaltningar och externa organisationer efterlyser ökad dialog, samordning, och inkludering av civilsamhällets expertis samt ett strategiskt arbete med volontärtjänster. Samverkan med civilsamhället anses avgörande för att effektivt adressera samhällsutmaningar, där både förväntningar på kommunen och civilsamhället betonas för att stärka framtidens arbete. Med utgångspunkt i utvärderingen har ett arbete pågått under 2023 med att revidera överenskommelsen och programmet. Arbetet fortsätter under 2024.
Med utgångspunkt i Programmet och Överenskommelsen antogs 2018 Riktlinjer för samordning av initiativ från civilsamhället av Kommunstyrelsen. Riktlinjerna reglerar hur det interna arbetet i kommunen gällande samverkan med civilsamhället ska bedrivas. De frågor som förväntas avhandlas i nätverket är förfrågningar och initiativ från civilsamhället:
- som är av förvaltningsövergripande karaktär
- där det är otydligt hos vilken förvaltning frågan bäst bör hanteras
- där det är otydligt huruvida förfrågan gäller en kommunal angelägenhet
- vid förfrågningar som kan tjäna på att det finns en bredare kunskap/förankring i den kommunala organisationen
Under 2021 till 2023 har ett utredningsarbete med att ta fram ett förslag på hur samordningen av kommunens kontakter med civilsamhället skulle kunna utvecklas pågått. Beslut fattades i början av 2024 om att befintliga riktlinjer för samordning av initiativ från idéburen sektor implementeras genom det förvaltningsövergripande Nätverk för social hållbarhet, men kompletterat med en mer operativt inriktad arbetsgrupp som sinsemellan stämmer av hanteringen av de frågor från idéburna aktörer där det finns en osäkerhet kring vilken del av kommunen som är berörd.
Det nya arbetssättet som ska implementeras innebär:
- Att Kontakt Linköping fortsatt har funktionen att svara på enklare frågor och lotsa vidare till rätt funktion/person i kommunen.
- Att ett gemensamt administrativt system används för att administrera bland annat bidragsansökningar och föreningsregister.
- Att en kommunövergripande arbetsgrupp har en löpande kontakt om fördelning av inkommande förfrågningar från idéburen sektor gällande samverkan med kommunen.
- Att en gemensam samarbetsyta skapas, där arbetsgruppen löpande kan dela information om befintliga samarbeten liksom aktuella förfrågningar.
Exempel på insatser som genomförts inom koncernen
Kultur- och fritidsnämnden har i linje med det kommungemensamma strategiska utvecklingsuppdraget att samtliga nämnder ska förbättra förutsättningarna för att utveckla arbetet mot företags- och föreningars välfärdsbrott, genomfört en utredning. Under utredningen genomfördes bland annat omvärldsbevakning, granskning av befintliga styrdokument, intervjuer med tjänstepersoner inom Kultur- och fritidsförvaltningen, Säkerhetsenheten och Hållbarhetsenheten. Vidare genomfördes intervjuer med föreningslivet. I utredningen återfinns förslag på åtgärder i syfte att förebygga välfärdsbrottslighet och bidragsfusk inom nämndens föreningsbidrag. Detta uppdrag hänger ihop med nämnduppdraget att “genomföra genomlysning av bidragsprocessen och avtalsförutsättningar med bland annat fokus på uppföljning och kontroll av tilldelade bidrag och avtal.” Ett externt konsultföretag presenterade genomlysningen för nämnden. Kultur och fritidsnämnden beslutade 2024-11-21, § 126, att ge kultur- och fritidsdirektören i uppdrag att ta fram förslag på nämndspecifika regler för Idéburet Offentligt Partnerskap.
Under 2024 har kultur- och fritidsnämnden samverkat inom ramen för IOP med fem föreningar, varav tre av dessa under 2024 fått förlängda partnerskap med ett tydligare uppdrag med ett större fokus på uppföljning.
Kulturavdelningen har fortsatt med dialogmöten kopplat till kulturbidragen, samt event såsom Linköpings kulturdagar för att stötta och synliggöra kulturföreningars verksamheter och initiativ. På eventsidan har samverkan och dialog fortsättningsvis förts med kultur-, förenings- och näringslivsaktörer för att synliggöra och möjliggöra kultur och skapa engagemang i våra större publika evenemang.
Under 2024 har förvaltningen arbetat med en översyn av föreningsbidragen med fokus på att stärka anläggningsbidraget samt riktade bidrag till aktiviteter för målgruppen barn och inom områdena Berga, Ryd och Skäggetorp. Vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde i mars 2024 (2024-03-21, § 36), beslutades det om en förstärkning av anläggningsbidraget genom omfördelning i nämndens internbudget. Det stärkta anläggningsbidraget har inneburit att föreningars underhåll av anläggningar har ökat. Föreningar kan använda anläggningsbidraget för att täcka kostnader som därmed inte behöver belasta föreningens medlemmar. Under 2024 har även bidrag till trygghetsskapande aktiviteter i Berga, Ryd och Skäggetorp utbetalts. Ovanstående översyn visade att merparten av bidragen avser aktiviteter i Skäggetorp, medan en mindre andel avser aktiviteter i Berga och Ryd. Vidare visade översynen att aktiviteterna är välbesökta och uppskattade. Kultur- och fritidsnämnden beslutade 2024-11-21 § 130 om utbetalning av extra föreningsbidrag om 7 miljoner kronor. 5 miljoner kronor fördelades till föreningar som investeringsbidrag och till föreningar som driver egna anläggningar. 1,5 miljoner kronor fördelades till alla bidragsberättigade fritids- och idrottsföreningar för att stärka barn- och ungdomsverksamheten i föreningslivet. 500 000 kronor fördelades till kommunens två simföreningar för att stärka barns simkunnighet i områden där simkunnigheten är som lägst.
Vård och äldreomsorgsnämnden rapporterar att man gjort en revidering av nämndens riktlinjer för föreningsbidrag. Syftet med revideringen är att bättre möta föreningarnas behov och främja transparens.
Stångåstaden rapporterar i sin hållbarhetsrapport att de samarbetar med ett fyrtiotal föreningar och organisationer i Linköping med målet att erbjuda positiva aktiviteter och en meningsfull fritid för Linköpingsborna. Ryds samverkansgrupp arbetar de bland annat tillsammans med skolor, polis, föreningsliv, kommun, kyrkor och andra fastighetsägare för tryggt närområde.