Levande landsbygd och en sammanhållen kommun
Skapa en sammanhållen kommun med framtidstro och delaktighet.
Det övergripande styrdokumentet i kommunen, vad gäller landsbygdsutveckling, är Linköpings kommuns landsbygdstrategi10. Där kungörs strävan att skapa en helhet mellan stad och land:
”Målet är att skapa en sammanhållen kommun med framtidstro och delaktighet, där invånarna har möjlighet att påverka och bidra till Linköpings utveckling oavsett var man bor i kommunen. Både stad och land ska ses som en helhet med bra förutsättningar för företagande, möjligheter till en rik fritid, attraktiva boendealternativ, lättillgänglig offentlig service samt kommunens höga miljö- och klimatambitioner”.
Det främsta styrdokumentet för att omsätta landsbygdsstrategin till samhällsplanering är Översiktsplan för landsbygden och småorterna.
Övriga verktyg för att styra utvecklingen vad gäller landsbygdsutveckling är Linköpings kommuns serviceplan för landsbygden, vilken är en handlingsplan till landsbygdsstrategin12. Syftet med serviceplanen är “att säkerställa långsiktig utveckling, främja och initiera insatser, som positivt påverkar tillgänglighet till kommersiell service på landsbygden vad gäller dagligvaror, drivmedel, kontanthantering och vissa övriga tilläggstjänster.”
Detta görs genom att bland annat peka ut särskilt prioriterade servicenoder på landsbygden.
Nämndernas och förvaltningarnas verksamhet och resultat beskrivs inte uppdelat för staden respektive för landsbygden. Det gör det svårt att värdera i vilken grad verksamheterna bidrar till de kommunövergripande målen för området.
Exempel på insatser som genomförts inom koncernen
Att bygga och bo på landsbygden
Bygg- och miljönämnden samt samhällsbyggnadsnämnden rapporterar att det höga ränteläget och det ansträngda ekonomiska läget fortsatt bedöms påverka både volymen och framför allt byggstarter av större bygglovsärenden. Nedgången som pågått sedan 2022 har dock avstannat, och antalet ärenden har ökat något jämfört med samma period föregående år, men ligger fortfarande under normala nivåer.
Samhällsbyggnadsnämnden uppger att stadsplaneringsverksamheten har sammanställt en rapport för att möta nämndens strategiska utvecklingsuppdrag nr 3: att identifiera orter med goda förutsättningar för nybyggnation av småhus utan att ta åkermark i anspråk. Rapporten analyserar de delar av översiktsplanen som omfattar småhusbebyggelse utanför staden, med syfte att identifiera orter och områden där föreslagen utveckling inte påverkar åkermark. Rapporten är uppdelad i två delar och redovisar hur utpekade bebyggelseområden för småhus förhåller sig till jordbruksmark. Rapporten kommer att användas som underlag i arbetet med ny översiktsplan, specifikt med det politiska tilläggsbeslutet till kommunfullmäktiges beslut om Planeringsstrategin, vilket innebär att möjligheten att minska andelen föreslagen exploatering på värdefull jordbruksmark ska utredas när kommunen arbetar med nästa översiktsplan utifrån den inriktning som planeringsstrategin ger. Rapporten innebär ingen kvalitativ analys av de olika orternas utvecklingsmöjligheter i förhållande till ianspråktagande av jordbruksmark, och innebär inget ställningstagande eller avvägning kring de identifierade områdenas strukturerande betydelse för respektive ort.
Bland de händelser av väsentlig betydelse under 2024 noteras att Samhällsbyggnadsnämnden har fattat startbeslut för två detaljplaner för småhus; dels i Edsberga söder om Ullstämma/Harvestad och dels i Norrberga i Sturefors.
Utifrån en trafikutredning i Ljungsbro och Berg har förbättringsåtgärder genomförts på gång- och cykelbanan längs Stjärnorpsvägen.
Ett nytt medfinansieringsavtal med Trafikverket avseende Linghem tecknades i december 2024. Avtalet omfattar två åtgärder: en ny infart och en ny förbifart.
En hållbar miljö på landsbygden
För 2024 rapporterar Samhällsbyggnadsnämnden att arbetet med att ta fram tillämpningsanvisningar för riktlinjer för ekosystemtjänster och ekologisk kompensation är något försenat och kommer att avslutas under 2025. Resultatet förväntas bli ökad kunskap samt bidra till större användande av riktlinjerna genom hela samhällsbyggnadsprocessen. Samtidigt pågår arbete med en uppdatering av program och handlingsplan för naturvården, som antas under 2025. Dokumentens syfte är att sätta riktning och ambitionsnivå för naturvårdsarbetet de kommande fyra åren.
I nämndens verksamhetsberättelse noteras också att kommunen blev uppmärksammad för sitt arbete med att gynna pollinatörer, genom bla blommande vägrenar, och är av Naturskyddsföreningen rankade som nummer ett bland Sveriges kommuner kring detta arbete. I Linköping har arbetet pågått systematiskt under snart 10 år.
Nämnden rapporterar även att återplantering av skog har gjorts under året och är en del av det löpande arbetet. Sedan några år tillbaka så återplanteras skogsmark i hög grad med andra trädslag än gran (tall, ek, andra lövträd), för att öka robustheten och för att sprida risker för ensartade angrepp.
Likvärdig utbildning
De beslut som fattades 2023 gällande skol- och förskolenedläggningar har implementerats under 2023/2024 enligt plan. I Linköpings omland har detta inneburit att skolan i Rappestad avvecklades från augusti 2024, samt att en förskola i Sturefors och en i Slaka avvecklas från och med höstterminen 2024. Det konstateras att den förändrade demografin med färre barn i de yngre åldrarna fortsätter påverka förskolor och grundskolor de närmaste åren. Årets prognos för hela kommunen pekar på lägre barn- och elevsiffror än vad som redovisades i 2023 års prognos. I Linköpings omland har antalet barn i de yngre åldrarna minskat med sammanlagt 40. Även barn i åldrarna 6-15 minskar i Linköpings omland med sammanlagt 28. Mellan 2023 och 2024 Antalet barn i förskoleåldern prognostiseras att fortsätta minska fram till 2027, för att nå 2024 års nivå under år 2029 och sedan fortsätta i en uppåtgående trend under resterande planperiod. Den minskning som varit i förskolan får effekt från 2026 och framåt i grundskolans lägre åldrar.
I verksamhetsberättelsen beskrivs även utmaningar med att rekrytera personal inom både skolverksamheten såväl som inom elevhälsans verksamhet. Sedan tidigare är detta känt som en större utmaning för verksamheterna på landsbygderna.
Utbildningsförvaltningen har under 2024 genomfört en översyn av kriterierna för landsbygdsstöd till förskolor. De nya kriterierna, som börjar gälla från 2025, bygger på definitionen av landsbygd enligt kommunens landsbygdsstrategi. Tidigare regler omfattade endast två förskolor. De nya kriterierna är:
- Placering: Förskolan ska ligga på landsbygden. Enligt kommunens Landsbygdsstrategi definieras detta som omlandet runt Linköpings tätort, exklusive de sju tätorter som har fler än 1 000 invånare.
- Storlek: Förskolan ska ha 20 barn eller färre inskrivna, trots att inskrivning har skett i möjligaste mån baserat på det lokala barnunderlaget.
- Samordning: Samordningsmöjligheter med andra kommunala verksamheter ska saknas på grund av geografiskt avstånd.
Följande fem förskolor uppfyller dessa kriterier och kommer att få stöd från 2025:
- Förskolan Öjebyvägen (Örtomta)
- Förskolan Vårdsbergs Kyrkby (Vårdsberg)
- Förskolan Kyrkbacken (Vårdnäs)
- Förskolan Kisavägen 17 (Ulrika)
- Förskolan Maspelösa 7 (Maspelösa)
Barn- och ungdomsnämnden har avsatt totalt 3 miljoner kronor för stödet 2025. Varje berättigad förskola får 600 000 kronor, motsvarande ungefär en extra årsarbetare per förskola.
Bildningsnämndens verksamhetsberättelse 2024 och bilagor fokuserar nästan uteslutande på nämndens kärnområden: gymnasieskola och vuxenutbildning. Dessa verksamheter är i Linköpings kommun huvudsakligen lokaliserade centralt i staden. Därför finns det väldigt lite i dessa specifika rapporter som direkt och uttalat berör landsbygden. Det finns ingen uttalad information eller analys som är direkt relevant ur ett landsbygdsperspektiv kopplat till nämndens egna verksamheter. Punkter som har eventuellt indirekt relevans som påverkar landsbygden och landsbygdens befolkning handlar potentiellt om hur utbildningsutbud och tillgänglighet ser ut, inkluderat möjligheten för elever på landsbygden att ta sig till olika utbildningar med exempelvis kollektivtrafik, frågor rörande kompetensförsörjning samt frågor gällande lokalförsörjning.
Likvärdig tillgång till kultur och idrott
Kultur- och fritidsförvaltningens rapport för 2024 visar att flera anläggningsprojekt pågår, exempelvis nytt motionsspår och naturgräsplan i Ekängen. Upphandling av ny bokbuss beslutades den 13 juni 2024 (§86), men inköpet har skjutits fram.
Under året färdigställdes en ny konstgräsplan i Linghem.
Inom nämndmålet "Ett mångfasetterat kultur-, fritids- och idrottsliv" har en kartläggning av kommunens friluftsliv gjorts i samverkan med Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Under 2025 tas former och struktur fram för det fortsatta arbetet, som ska leda till en utvecklingsplan.
Arbetet med att utveckla möjligheterna att tillgängliggöra biblioteket för att fler ska kunna ta del av bibliotekets verksamhet och biblioteksservice genom exempelvis fler servicenoder, samt genom att se över möjligheter att öka lokalanvändandet pågår. Bland annat har antal biblioteksombud/servicenoder utökats med ytterligare fyra ombud. Förutom i Bestorp finns nu ombud i Nykil, Ulrika, Brokind och Skeda Udde. Genom servicenoderna kan invånarna i området beställa, låna och återlämna medier i sin lokala butik. Genom servicenoderna har det skett cirka 2 000 utlån av böcker/medier, varav flest utlån har skett i Skeda. Vidare har biblioteket nått ut till nya målgrupper i ett projekt kring digital delaktighet, där fler Linköpingsbor ska kunna ta del av ny teknik utanför bibliotekets lokaler. Inom projektet har det även varit samarbete med en hembygdsförening och med två gruppboenden för unga vuxna med intellektuell funktionsvariation (LSS), där medlemmar och unga vuxna har fått arbete med ny teknik.
Gällande det nämndspecifika strategiska utvecklingsuppdraget (kvarstående från 2023) att kultur- och fritidsnämnden ska utreda hur Kulturskolan ska blir närvarande och tillgänglig för barn och unga i hela Linköpings kommun. Det har skett en kartläggning av Kulturskolans upptagningsområde i förhållande till geografiska placeringar av Kulturskolans verksamhet.
I Uppföljningen av Handlingsplan för det kulturpolitiska programmet 2024 uppger Kultur- och fritidsnämnden att de har genom bidrag till föreningslivet aktivt stöttat och uppmuntrat initiativ som bidrar till att fördela kulturaktiviteter i hela kommunen. Vikten av ett varierat kulturutbud samt att kulturaktiviteter sker i hela kommunen bevakas och synliggörs i dialoger kring samt handläggning av bidrag. Genom uppdragsstöd har särskilt mötesplatser för kultur utanför Linköpings tätort stöttats till att fortsätta kunna verka på landsbygden.
Kultur- och fritidsnämnden redovisar även att de under året har via Stadsbiblioteket tagit fram förvaltningsövergripande samverkan för samnyttjande av kultur- och fritidsnämndens anläggningar och mobila verksamheter som utgår från LinGo och biblioteksbussens nyttjande.
Nämnden rapporterar att man för att bevaka och synliggöra lokaler och platser som kan samnyttjas för kulturområdet med särskilt fokus landsbygd, lyft frågan i de återkommande lokalförsörjningsmöten som hålls mellan Lejonfastigheter och kultur- och fritidsförvaltningen.
Likvärdiga arbetsmarknadsinsatser
Arbetsmarknadsnämndens verksamhetsberättelse har ett kommunalt perspektiv där fokus ligger på verksamheten inom Linköpings kommun som helhet, men i praktiken ofta med utgångspunkt i den urbana kärnan. Ett specifikt landsbygdsperspektiv saknas. För att fullt ut förstå konsekvenserna för landsbygden skulle en separat analys behövas.
Likvärdig tillgång till hemtjänst och äldreomsorg
I Vård och äldreomsorgsnämnden lyfts fram att den demografiska utvecklingen innebär betydande utmaningar för äldreomsorgen i Linköping. Antalet personer över 80 år förväntas öka med 35 % fram till 2032, motsvarande 2 743 fler personer i denna åldersgrupp. Totalt förväntas Linköpings befolkning öka med 8 % fram till 2033.
Mer än hälften av ökningen på personer över 80 år, 1506 personer, förväntas ske på landsbygden och de mindre tätorterna i kommunen.
Samtidigt rapporteras det att trycket ökar på hemtjänsten, som beräknas växa med 5 % fram till 2030. Då en “landsbygdstimme” hemtjänst är dyrare kommer detta påverka nämnden framöver.
En annan utmaning som lyfts är kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen. Sedan tidigare är detta känt som en större utmaning för verksamheterna på landsbygderna. En av strategierna för att möta denna utmaning är att teknikens möjligheter utnyttjas för att effektivisera arbetet och höja kvaliteten på omsorgen.
Jämlik stöd, omsorg och hjälp
I social- och omsorgsnämnden verksamhetsberättelse med tillhörande bilagor finns ingen explicit analys specifikt inriktad på landsbygd eller ett uttalat landsbygdsperspektiv. Fokus ligger på den övergripande verksamheten inom social- och omsorgsnämndens ansvarsområde för hela Linköpings kommun.
Näringsliv och kommersiell service
Utanför Ljungsbro finns Vreta Kluster, ett innovations-och utvecklingscentrum för grön forskning, utveckling, teknik och affärer. Kommunen stödjer aktivt verksamheten med 1 500 000 kr per år.
Kommunen är medlem/aktiv part inom föreningen LEADER Folkungaland, dit föreningar, företag och organisationer kan vända sig för att söka medel till olika utvecklingsprojekt. Kommunen beslutade under året att fortsätta vara medlem i LEADER Folkungaland även under programperioden 2023-2027 och medfinansierar verksamheten med ca 900 000 kr per år.
Kommunen ger stöd till kommersiell service på landsbygden. 2022 fattade kommunstyrelsen beslut om en ny serviceplan för landsbygden. I serviceplanen utpekas fem servicenoder som ska prioriteras och där det föreligger synnerliga skäl för kommunalt och statligt stöd. Reglerna för kommunalt stöd till prioriterade servicenoder reviderades från och med 2024. Revideringen innebär bland annat ökning av stödet för servicetjänst 1 “Grundläggande kommersiell service i form av dagligvaror” samt införande av servicetjänst 4 “Biblioteksombud”. Den beslutade ökningen av det maximala stödet för servicetjänst 1 enligt reglerna för kommunalt stöd till prioriterade servicenoder möjliggör i ännu större grad för servicepunkterna att investera i sådant som stärker, utökar och utvecklar befintlig service.
Näringsliv- och tillväxtsstaben har kontinuerligt möten/mejl- och telefonkontakter med företagare och företagarföreningar på landsbygden inom den ordinarie funktionen ”Företagsservice”. Staben har fortsatt, vid behov, deltagit vid samverkansmöten med kommunens miljökontor, tillsammans med länsstyrelsen, rådgivande företag, LRF och förtroendevalda lantbrukare, för att utvärdera och utveckla tillstånds- och tillsynsarbete gentemot de gröna näringarna.
Offentlig service på landsbygden
Förbättrad digital service är väldigt viktig för invånare och företag utanför Linköpings tätort. Det som är nytt i detta avseende är att projektet “Mitt Linköping” har förändrats. Projektet har avslutats och kvarvarande arbetspaket hålls ihop av kommunledningsförvaltningen. Det framtida uppdraget med att säkerställa en sammanhållen digital service, som ersätter det tidigare projektet Mitt Linköping har inneburit förberedelsearbete under 2024. Planen är nu att etablera ny serviceweb/externweb under 2025, som är en del av arbetet med att förbättra den digitala servicen till invånare och företag.
I budgeten för 2024 med plan för 2025-2029 tillfördes samhällsbyggnadsnämnden 1500 tkr för att ytterligare stärka lokaldemokratin genom införande av medborgarbudget kopplat till de geografiska utskottens arbete. Mot bakgrund av detta pågår under 2024-2025 ett pilotprojekt med medborgarbudget i Linköping där boende på landsbygden har möjlighet att föreslå åtgärder som bidrar till ökad trygghet på platsen. Pilotprojektet omfattar hela kommunen men har under 2024 haft extra fokus på Vreta Kloster och Valkebo där invånarna har haft möjlighet att föreslå större åtgärder utifrån det arbete som bedrivs inom ramen för de geografiska utskotten för medborgardialog. Under 2025 kommer fokus ligga på Vårdnäs och Åkerbo som då har möjlighet att föreslå större åtgärder för ökad trygghet. Det kan exempelvis handla om att göra gator och områden där kommunen har rådighet säkrare, eller ge bidrag till föreningar för trygghetsfrämjande åtgärder. Den totala budgeten för projektet under 2024 var 1 290 000 kronor. Av de har ca 907 000 kronor nu beviljats till trygghetsskapande åtgärder. Medel har getts till allt från upprustning av stig- och gångvägar till trygghetsbodar där det bland annat ska finnas hjärtstartare, brandfiltar och brandsläckare.
Detaljplan för ny räddningsstation i Ljungsbro har vunnit laga kraft och projektering har påbörjats. Bedömningen är att inflyttning ska kunna ske december 2027. Samtidigt som den nya stationen står klar ska befintlig räddningstjänstlokal på Cloetta i Ljungsbro sägas upp för avflyttning.
Besöksnäring på landsbygden
Visit Linköping anger i måluppfyllelserapporten för 2024 att man under 2024 har genomfört ett stort antal möten och evenemang på flera arenor runt om i Linköping. Man nämner bland annat att man hade ett samarbete med Cloetta genom en digital kampanj och en aktivitet i form av Kexchokladjakten i Berg. 2024 års besöksnäringsdag hade tema naturturism och landsbygd, ägde rum på Vårdnäs stiftsgård och hos företaget Naturlogi.
Bredbandsutbyggnad
I Tekniska Verkens hållbarhetsredovisning för 2024 finns ingen explicit information om hur fiberutbyggnaden går på landsbygden. I föregående års redovisning stod det att koncernens fiberutbyggnad på landsbygden har fortsatt och att den var i slutskedet.
Regeringens vision är att alla i Sverige bör vara helt uppkopplade år 2025. Till 2020 fanns ett nationellt delmål som innebar att 95 procent av alla hushåll och företag borde ha tillgång till bredband. I Linköpings kommun har detta mål uppfyllts (96,3 procent).
Erbjudanden till efteranslutning av bredband i redan utbyggda områden är en viktig åtgärd för att öka utbyggnaden. Under 2023 erbjöds 1500 hushåll fiberanslutning i förtätning på landsbygderna. Under sommaren och hösten 2024 installerades fiber till 106 nya kunder som tackade ja till erbjudandet.
Vad har arbetet bidragit till?
Övergripande
Nämndernas och förvaltningarnas verksamhet och resultat beskrivs inte uppdelat för staden respektive för landsbygden. Det gör det svårt att värdera i vilken grad verksamheterna bidrar till de kommunövergripande målen för området.
En hållbar miljö på landsbygden
- Kommunen har uppmärksammats nationellt (rankad etta av Naturskyddsföreningen) för sitt långsiktiga arbete med att gynna pollinatörer, bland annat genom blommande vägrenar.
- Återplantering av skog har skett med fokus på trädslagsdiversifiering för ökad robusthet.
- Arbetet med tillämpningsanvisningar för ekosystemtjänster och uppdatering av naturvårdsprogram pågår.
Att bygga och bo på landsbygden
En rapport har tagits fram som underlag för ny översiktsplan, med syfte att identifiera lämpliga platser för småhusbyggnation utanför staden som inte tar värdefull jordbruksmark i anspråk.
- Startbeslut har fattats för detaljplaner för småhus i Edsberga och Norrberga (Sturefors).
- Förbättringsåtgärder har genomförts på gång- och cykelbanan längs Stjärnorpsvägen (Ljungsbro/Berg).
- Ett nytt medfinansieringsavtal med Trafikverket har tecknats för ny infart och förbifart i Linghem.
Likvärdig utbildning
Kriterierna för landsbygdsstöd till förskolor har reviderats, vilket resulterat i att fem förskolor på landsbygden (Örtomta, Vårdsberg, Vårdnäs, Ulrika, Maspelösa) kommer nu att få stöd från 2025. Varje berättigad förskola kommer att 600 000 kronor, motsvarande ungefär en extra årsarbetare per förskola.
Likvärdig tillgång till kultur och idrott
Utifrån underlag från Kultur- och fritidsnämnden framgår följande:
- En ny konstgräsplan har färdigställts i Linghem.
- Arbete med anläggningar i Ekängen pågår.
- Antalet biblioteksombud/servicenoder på landsbygden har utökats till totalt fem (Bestorp, Nykil, Ulrika, Brokind, Skeda Udde)
- En kartläggning av friluftslivet har gjorts som grund för en kommande utvecklingsplan.
Offentlig service på landsbygden
Ett pilotprojekt med medborgarbudget för ökad trygghet har genomförts med fokus på Vreta Kloster och Valkebo under 2024, där cirka 907 000 kr beviljats till lokala trygghetsskapande åtgärder (t.ex. upprustning av stigar, trygghetsbodar, utredningar, upprustning av lekplatser, inköp av hjärtstartare).
Näringsliv och kommersiell service
Kommunstyrelsen beslutade om nya reviderade regler för kommunalt stöd till prioriterade servicenoder på landsbygden. Revideringen innebär bland annat ökning av stödet för servicetjänst 1 “Grundläggande kommersiell service i form av dagligvaror” samt införande av servicetjänst 4 “Biblioteksombud”. Den beslutade ökningen av det maximala stödet för servicetjänst 1 enligt reglerna för kommunalt stöd till prioriterade servicenoder möjliggör i ännu större grad för servicepunkterna att investera i sådant som stärker, utökar och utvecklar befintlig service. Införandet av servicetjänst 4 utökar serviceutbudet i noderna och med det stärks servicenodernas strategiska roll.
Aktiviteter för att främja besöksnäringen på landsbygden har genomförts, inklusive evenemang, samarbeten (t.ex. med Cloetta i Berg) och genom att temat för besöksnärignsdagen 2024 var naturturism/landsbygd.
Bredbandsutbyggnad
Insatser för efteranslutning i redan utbyggda områden på landsbygden har fortsatt, vilket resulterade i 106 nya fiberanslutningar under sommaren/hösten 2024.