Jämställdhet
Alla oavsett kön ska ges likvärdiga förutsättningar att utvecklas och vara delaktiga i samhället.
2020 antog kommunstyrelsen Riktlinjer för jämställdhet med utgångspunkt i CEMR-deklarationen och de nationella jämställdhetspolitiska målen. 2021 antogs tillämpningsanvisningar för jämställdhetsanalys som anger när, hur och i vilka sammanhang som jämställdhetsanalyser ska genomföras i kommunens verksamheter. Vartannat år tas också ett kommunövergripande jämställdhetsbokslut fram, vars syfte är att belysa eventuell snedfördelning utifrån kön vad gäller deltagande och resursutnyttjande mellan könen inom olika delar av kommunens verksamheter. Jämställdhetsrapporten definierar områden som kommunen definierat som särskilt viktiga att kommunen angriper framöver:
- Hedersrelaterat våld och förtryck
- Utökat ansvar för kvinnor som anhöriga vid fler hemmaplanslösningar
- Pojkars skolresultat
- Utrikesfödda kvinnors möjligheter på arbetsmarknaden
- Hot och hat mot förtroendevalda
Jämställdhetsrapporten innefattar också jämställdhetsutmaningar som identifieras i kommunens förvaltningar, vilka utgör utgångspunkt för förvaltningarnas fortsatta jämställdhetsarbete. Områden som jämställdhetsutmaningarna berör i stor utsträckning kommunens övergripande områden men kan också vara utmaningar som förvaltningarna definierat utifrån förvaltningarnas egna behov och uppdrag.
Sedan tidigare finns också en e-utbildning för jämställdhetsintegreringsarbete riktad till kommunens medarbetare. Riktlinjerna, tillämpningsanvisningarna, jämställdhetsrapporten och e-utbildningen utgör tillsammans en plattform av stödmaterial för riktning, kompetensutveckling och arbetsmetoder för att utveckla jämställdhetsarbetet i kommunen. På respektive förvaltning finns kontaktpersoner med ansvar för att driva och implementera arbetet, vilket på övergripande plan samordnas av Hållbarhetsenheten.
Målsättningar och direktiv kopplat till jämställdhet förekommer också i andra styrdokument som till exempel kommunens idrottspolitiska program, Aktiv hela livet, som består av tre bärande delar där jämställdhet är en av dessa. Programmet har legat till grund för flera förändringar, bland annat i bidragssystemet.
Exempel på insatser som genomförts i koncernen
Stadsmiljövdelningen på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har tagit fram en handledning i jämställdhetsanalys för landskapsarkitekter. Handledningen syftar till att vara ett stöd när jämställdhetsanalys ska göras i arbetet offentliga utemiljöer som lek- och aktivitetsmiljöer, torg och parker. Handledningen utgår ifrån kommunens tillämpningsanvisningar för jämställdhetsanalys och syftar till att säkerställa en jämställd användning av utemiljöer genom en sjustegsmodell, där steg sju är ett tillägg för att passa analyser av allmänna platser.
Medel från Jämställdhetsmyndigheten har medfört att kultur och fritidsförvaltningen i samarbete med bland annat Linköpings universitet genomfört utbildningsinsatser inom ungdomsverksamheten gällande det brotts- och våldspreventiva arbetet. Metoden MVP - Mentorer i våldsprevention (Mentors in Violence Prevention) syftar till att motverka stereotypa könsnormer och förebygga mäns och killars våld. Genom attitydförändringar och åskådaringripanden ska metoden bidra till att förhindra mildare former av våld och därmed stoppa utvecklingen till allvarligare former av våld. Frågor kring hedersrelaterat våld och förtryck finns också i utbildningen.
Inom ramen för arbetet med "En kommun fri från våld" har kultur- och fritidsförvaltningens ungdomsverksamhet utbildats i “MVP fritid” i tre steg:
- Chefs- och ledningsgruppsutbildning
- Grundutbildning för all personal
- 14 medarbetare har utbildats i steg 2 och blivit utbildare (vilket gör att verksamheten på egen hand kan utbilda nya medarbetare).
MVP-arbetet är en del av verksamhetsplanen för UngZon (tidigare Ungdomsarenor, UngPuls), Liquid, Ungtopia och LinGo, med uppföljning inom kommunens ordinarie struktur för uppföljning.
Ungdomsverksamheten kommer också att ingå i ett nationellt MVP-nätverk för andra kommuner som utbildats i MVP fritid, organiserat av MÄN.
Tekniska verkens mångfalds- och likabehandlingsstrategi, som grundar sig i diskrimineringslagen och företagets värdegrund, styr och stöttar i arbetet med dessa frågor. Arbetet sker bland annat genom en mångfalds- och likabehandlingskommitté bestående av medlemmar från olika delar av koncernen. Kommittén arbetar till exempel med att uppmärksamma temadagar, anordna föreläsningar eller webbinarier samt utse koncernens årliga mångfald- och likabehandlingsambassadör. Under året har Tekniska verkens alla avdelningar kvartalsvis diskuterat mångfaldsfrågor inom konceptet ”15 minutes of your time”, där ämnen som diskriminering, funktionsnedsättning, hövlighet, kön eller ålder diskuteras.
Skillnader i sjukfrånvaro mellan kvinnor och män som är anställda i Linköpings kommun har uppmärksammats under många år. Verksamhetsstöd och service har definierat detta som förvaltningens jämställdhetsutmaning och påbörjat en analys. Sjukfrånvaron har minskat men kvinnors sjukfrånvaro ligger fortsatt högt totalt sett över förvaltningen vilket kräver fortsatt arbete med att utreda bakomliggande orsaker och komma med förslag på åtgärder. Insatser för att stärka chefer i arbetet med rehabilitering har genomförts och aktualisering och kunskapshöjande insatser gällande klimakteriebesvär har uppskattats hos chefer och medarbetare.
Kultur- och fritidsförvaltningen har valt att fokusera särskilt på att främja fysisk aktivitet för fler unga i rörelse, med fokus på flickor i socioekonomisk utsatthet och har utifrån det definierat detta som sin jämställdhetsutmaning för 2023-2024. Förvaltningen har ett riktat bidrag för ändamålet och ett samarbetsavtal med fokus på flickor idrottande i socioekonomiskt utsatta områden har tecknats med föreningslivet.