ANDTS
För att nå målet för folkhälsopolitiken krävs förebyggande ANDTS-arbete, men också en god samverkan och ett gott samarbete.
För att nå det övergripande målet för folkhälsopolitiken krävs ett aktivt hälsofrämjande och förebyggande övergripande folkhälsoarbete och ANDTS-arbete, men också en god samverkan och ett gott samarbete. Ett nav för detta samarbete utgörs av det regionala ANDTS-rådet, vilket består av fyra av länets kommuner, Region Östergötland, Polisområde Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland. Linköpings kommun är representerat i rådet av ansvarigt kommunalråd samt i det tjänstepersonsnätverk som är kopplat till rådet.
ANDTS-rådet har i samverkan tagit fram en regional ANDTS-strategi - Förebyggande arbete inom alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel Östergötlands län 2022–2026. Strategin har sex målområden som rör kommunens verksamhet och rådighet. I februari 2023 togs beslut om att Linköpings kommun ställer sig bakom strategin som därmed utgör ett styrdokument för det förebyggande ANDTS-arbetet i Linköpings kommun.
Linköpings kommun står sedan november 2016 även bakom Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025. Tobacco Endgame är ett projekt för opinionsbildning som syftar till utfasning av tobaksrökning i Sverige. Målsättningen är att mindre än fem procent av Sveriges befolkning ska röka dagligen år 2025.
Exempel på insatser som genomförts inom koncernen
Det ANDTS-förebyggande arbetet sträcker sig från främjande och förebyggande insatser till tillsyn av serveringstillstånd och försäljning av öl, tobak och tobaksliknande produkter samt kosttillskott. Även insatser inom närliggande områden bidrar till att förebygga ANDTS, exempelvis kommunens trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete, arbetet mot segregationen och arbetet med arbetsmarknadsinsatser. Viktiga insatser i det ANDTS-förebyggande arbetet är även föräldraskapsstöd, hälsosamtal inom elevhälsan, budget- och skuldrådgivning, arbetet med metoden Bostad först, etableringen av Nära socialtjänst med flera. Kommunen arbetar även med att erbjuda vård och behandling inom ramen för socialtjänsten, exempelvis MiniMaria för ungdomar och deras anhöriga.
Metoden Ansvarsfull alkoholservering innebär utbildning till serveringspersonal i krogmiljö inklusive studentpubar. Ansvarsfull alkoholservering syftar till att uppnå en god miljö på serveringsställen genom att bland annat minska våld kopplat till servering av alkohol. Under 2024 har utbildning i metoden Ansvarsfull alkoholservering getts till krögare i Linköping.
Metoden 100 % ren hårdträning syftar till att minska användningen av och tillgången på dopningspreparat på träningsanläggningar. 2024 var 21 träningsanläggningar i Linköping diplomerade i metoden, vilka fick ta del av utbildning och nätverksträffar tillsammans med kommunen Polismyndigheten, RF Sisu och Länsstyrelsen Östergötland. En planering för uppföljning under början av 2025 har tagits fram under 2024 där miljöinspektörer inom Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen svarar för att göra uppföljningen av träningsanläggningarna.
Under hösten 2024 har också en implementering av metoden Krogar mot knark genomförts, som innebär att kommunen, Polismyndigheten och krögare samverkar för att skapa en tryggare och säkrare krogmiljö fri från narkotika.
Inga mätningar av narkotikarester i avloppsvattnet har genomförts under 2024 då mätningarna i regionalt samarbete numera genomförs vartannat år. Mätningarna genomförs i samverkan med Länsstyrelsen Östergötland och övriga kommuner i länet. Mätningarna och transporter av prover till labb för analys samordnas av Tekniska verken AB och Nodra i Norrköping för hela länet. Planeringsarbetet för mätningar under 2025 har påbörjats under hösten 2024 av en särskild arbetsgrupp. En viktig del av det förebyggande ANDTS-arbetet är tillsynsverksamheten av serveringstillstånd för alkohol, försäljningsställen för folköl, tobak och liknande produkter, samt tillsyn av rökfria miljöer. Tillsyn har genomförts under 2024, varav några har genomförts i samverkan med Polismyndigheten. Detta arbete har också synliggjorts i och med uppföljning av det gemensamma medborgarlöftet 2024-25.
Vad har arbetet bidragit till?
Folkhälsomyndighetens webbaserade verktyg Folkhälsodata presenterar statistik över hälsans bestämningsfaktorer och hälsoutfall. Uppgifter i verktyget gör bland annat gällande att Linköping når målsättningen för Tobacco Endgame då den dagliga tobaksrökningen uppgick till 4,9 % (2020). Riskkonsumtionen av alkohol har minskat något, och under åren 2017 - 2020 har även användningen av narkotika minskat.
Genom ungdomsenkäten Om mig kartläggs hälsoutveckling och skillnader i hälsa och behov bland ungdomar i Östergötland. Om mig genomförs årligen i årskurs 8 på grundskolan och år 2 på gymnasiet och är ett samarbete mellan länets kommuner, Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland. I resultat från 2023 års enkät framkommer bland annat att bruket av framförallt vitt snus ökar, och då framförallt bland unga tjejer. Enligt ungdomarna själva beror det på att vitt nikotinsnus upplevs som fräscht, tilltalande och modernt. 2023 ställdes för första gången frågor om e-cigaretter/vejp. Ungdomarnas svar visar att dessa fått stort genomslag. I Linköping har över hälften av pojkarna och flickorna på gymnasiet provat e-cigaretter, samt cirka 30 % av flickorna och cirka 20 % av pojkarna i årskurs åtta.
Andelen gymnasieelever som dricker alkohol har minskat mellan 2014 och 2023. Bland ungdomar i årskurs åtta är minskningen inte lika markant. 2023 uppger 9 % av flickorna och 4 % av pojkarna i årskurs åtta att de druckit sig berusade av alkohol, medan 50 % av vardera kön i gymnasiets år två att de druckit sig berusade av alkohol. Sedan 2014 har i genomsnitt var femte elev på gymnasiet på länsnivå någon gång blivit erbjuden att prova narkotika. De som angett att de faktiskt har provat, en eller flera gånger, är betydligt färre. I Linköping har 2 % av flickorna och 2 % av pojkarna i årskurs åtta använt narkotika, och på gymnasiets år två har 6 % av flickorna och 9 % av pojkarna använt narkotika.
Mätningarna av spår av narkotika och dopningsmedel i avloppsvattnet har bidragit till kunskap om omfattningen av användningen på befolkningsnivå. I de senast genomförda mätningarna (2023) framkommer att rester av cannabis, amfetamin, kokain, kristall samt tramadol förekommer i avloppsvattnet. Spår av dopningspreparatet anabola androgena steroider hittades också i Linköpings avloppsvatten vid 2023 års mätningar. I jämförelse med länets övriga kommuner sticker inte Linköpings resultat ut i någon högre grad, men samtliga preparat förekommer i analysresultaten.