Gå direkt till sidans innehåll

Tillgänglighet

Två personer sitter i campingstolar vid en sjö
Delområde SE. 20.3. 2

Linköpings kommuns funktionshinderpolitiska program ”Ett delaktigt Linköping” har utgångpunkt i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Konventionen syftar till att undanröja allt som hindrar människor från att ta del av de mänskliga rättigheter som tillkommer alla. Programmet definierar områden som kommunen ska utveckla; bemötande, Kommunikation och demokratiskt deltagande, arbete, kultur och fritid, utbildning, fysisk miljö liksom omsorg och hälsa. Varje nämnd, styrelse och bolag ansvarar för att funktionshinderpolitiska programmet genomförs.

Exempel på insatser som gjorts inom koncernen

Att främja en ökad tillgänglighet till kommunens verksamheter och miljöer är en viktig del i att främja jämlikhet och delaktighet. Under året har digitaliserings- och tillgänglighetsåtgärder för egenorganiserad idrott vid Vidingsjö Motionscentrum genomförts, där QR-koder för motionärer har satts upp vid utegymmet. Under 2023 har även ett nytt urbant motionsspår upprättats utmed Tinnerbäcken i Berga med avståndsmarkeringar och QR-koder som möjliggör olika typer av träningsövningar.

Stadsbiblioteket har bland annat upprustat Forskarsalen under 2023, inom ramen för projektet Kom in! Detta har resulterat i att rummet erbjuder en lugn läsesal för alla besökare, något som har efterfrågats av besökare.

Samhällsbyggnadsnämnden rapporterar i sin verksamhetsberättelse för 2023 att stråket utmed Tinnerbäcksravinen förbi Universitetssjukhuset har byggts om för att bli mer tillgängligt, trafiksäkert och trevligt. Förutom breddning av cykel- och gångvägar och förbättrad belysning har också flera platser skapats för vistelse, rekreation, avkoppling och naturnära upplevelser. Här finns nu flera platser att stanna på och uppleva den unika miljön mitt i staden och även möjlighet till bättre vattenkontakt. Kompletterande planteringar för att stärka det ekologiska stråket har också genomförts inom projektet liksom ett flertal trappor ner till stråket från intilliggande områden. Förväntad effekt är minskat antal synpunkter kring trafiksäkerhet, minskat antal tillbud eller olyckor, men också ökad användning av stråket. Tanken är också att miljön ska vara lättillgänglig för besökare och patienter på universitetssjukhuset.

Vad har arbetet bidragit till?

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden genomför varje år en medborgarundersökning. Resultatet visar att andelen medborgare som är nöjda med Linköping gällande attraktivitet och tillgänglighet är något lägre 2022 än målvärdet, men andelen nöjda har ökat både bland män och kvinnor från föregående år. Andelen medborgare som upplever en god kvalitet inom tillgänglighet för personer med funktionsvariation har mellan 2021 och 2022 ökat bland män, men minskat bland kvinnor.

Uppdaterad: 2025-05-06