Gå direkt till sidans innehåll

Medborgardialoger

Två personer sitter i campingstolar vid en sjö
Delområde SE. 20.3. 1

Sedan 2019 har kommunövergripande medborgardialoger mellan Linköpingsbor och förtroendevalda bland annat skett inom ramen för Kommunfullmäktiges utskott för medborgardialog.

Medborgardialoger inom kommunens olika verksamheter

Sedan 2019 har kommunövergripande medborgardialoger mellan Linköpingsbor och förtroendevalda bland annat skett inom ramen för Kommunfullmäktiges utskott för medborgardialog. Under 2022 antogs en reviderad arbetsordning för kommunfullmäktige i vilken de tidigare utskotten ersattes av geografiska utskott med fokus på situationell trygghet.

Uppdraget att säkerställa olika vägar för medborgarinflytande ligger på respektive nämnd enligt reglementet. Nämnderna har ett flertal verktyg till sitt förfogande. Enligt reglementet ska “den politiska organisationen utveckla den lokala demokratin, främja en bred demokratisk representation och bidra till att den kommunala verksamheten utvecklas effektivt utifrån Linköpings specifika förutsättningar.”

Inom Bildnings- samt Barn och ungdomsnämndens ansvarsområde kan dialoger bland annat omfatta möten med elever och vårdnadshavare inför förändringar i en skolas programutbud, lokalisering, upptagningsområde eller liknande. Likaså har skolorna eller utbildningsförvaltningen dialogmöten/öppna hus etc inför val till högstadium eller gymnasium. Via hemsidan finns särskilda e-tjänster för synpunkter och klagomål på flera språk.

Inom Kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde organiseras möten och efterfrågas inspel till beslut i policyfrågor av olika karaktär. Olika frågor kräver olika processer, exempelvis inför beslut av policydokument som ett idrottspolitiskt eller kulturpolitiskt program hålls seminarier och möten med olika grupper i samhället.

Samhällsbyggnadsnämnden är den nämnd som har tydligast regelverk kopplat till dialoger. Detta eftersom berednings- och beslutsprocessen är tydligt reglerad i plan- och bygglagen som definierar hur samrådsprocessen ska gå till.

Äldrenämnden och social- och omsorgsnämnden arbetar på samma sätt som som övriga nämnder med dialog i samband med större förändringar eller beslut som etablering av ett behandlingshem eller liknande. Äldrenämnden och social- och omsorgsnämnden nämnden finns med i det kommunala pensionärsrådet för en löpande dialog med pensionärsorganisationerna. För den vardagliga kontakten finns funktioner som äldreombudsman och särskilda e-tjänster för synpunkter, frågor och klagomål.

Samtliga berörda nämnder är representerade i Linköpings kommunala råd för funktionshinder och delaktighet.

Kommunstyrelsen arbetar särskilt med landsbygdsfrågor genom en särskild tjänsteperson som har upparbetade kontakter med byalag, bygdegrupper och andra föreningar på landsbygden.

Tillgänglighet

Linköpings kommuns funktionshinderpolitiska program ”Ett delaktigt Linköping” har utgångpunkt i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Konventionen syftar till att undanröja allt som hindrar människor från att ta del av de mänskliga rättigheter som tillkommer alla. Programmet definierar områden som kommunen ska utveckla; bemötande, Kommunikation och demokratiskt deltagande, arbete, kultur och fritid, utbildning, fysisk miljö liksom omsorg och hälsa. Varje nämnd, styrelse och bolag ansvarar för att funktionshinderpolitiska programmet genomförs.

Exempel på insatser som gjorts inom koncernen

Medborgardialog på landsbygden

Under 2024 genomfördes två medborgardialoger med kommunens byalag. Dialogerna fokuserade på flera aktuella frågor: kommunens överväganden kring exploatering av jordbruksmark, landsbygds- och ortsutveckling, utvecklingsprojektet Mitt Linköping – som syftar till att samla och förbättra kommunens e-tjänster för att skapa en bättre serviceupplevelse – samt en pilotsatsning med medborgarbudget på landsbygden. Utöver detta arrangerade kommunen en workshop om klimatanpassning tillsammans med ett byalag under året.

Två ytterligare dialogmöten hölls under 2025 i samband med revideringen av kommunens landsbygdsstrategi. Dessa utgick från remissversionen av kommunens program för hållbar landsbygdsutveckling.

Tillgänglighet

Att främja en ökad tillgänglighet till kommunens verksamheter och miljöer är en viktig del i att främja jämlikhet och delaktighet. Under året har digitaliserings- och tillgänglighetsåtgärder för egenorganiserad idrott vid Vidingsjö Motionscentrum genomförts, där QR-koder för motionärer har satts upp vid utegymmet. Under 2023 har även ett nytt urbant motionsspår upprättats utmed Tinnerbäcken i Berga med avståndsmarkeringar och QR-koder som möjliggör olika typer av träningsövningar.

Stadsbiblioteket har bland annat upprustat Forskarsalen under 2023, inom ramen för projektet Kom in! Detta har resulterat i att rummet erbjuder en lugn läsesal för alla besökare, något som har efterfrågats av besökare.

Samhällsbyggnadsnämnden rapporterar i sin verksamhetsberättelse för 2023 att stråket utmed Tinnerbäcksravinen förbi Universitetssjukhuset har byggts om för att bli mer tillgängligt, trafiksäkert och trevligt. Förutom breddning av cykel- och gångvägar och förbättrad belysning har också flera platser skapats för vistelse, rekreation, avkoppling och naturnära upplevelser. Här finns nu flera platser att stanna på och uppleva den unika miljön mitt i staden och även möjlighet till bättre vattenkontakt. Kompletterande planteringar för att stärka det ekologiska stråket har också genomförts inom projektet liksom ett flertal trappor ner till stråket från intilliggande områden. Förväntad effekt är minskat antal synpunkter kring trafiksäkerhet, minskat antal tillbud eller olyckor, men också ökad användning av stråket. Tanken är också att miljön ska vara lättillgänglig för besökare och patienter på universitetssjukhuset.

Delaktighet

Social- och omsorgsförvaltningen arbetar med att få barn och unga att i högre utsträckning delta i brukarundersökningar. Genom detta förväntas resultaten kunna användas i högre utsträckning än idag.

Linköpings kommun har sedan januari 2020 varit partner i EU-projektet European Pact for Integration, EPI, som syftar till att i samverkan med övriga partner i projektet arbeta fram och testa en metod för ökad inkludering och delaktighet. Projektet har pågått januari 2020 – juni 2022.
I samarbete med Arena arbetsmarknad, som är en satsning inom Integrations- och arbetsmarknadsnämnden, har det på Agora ordnats arrangemang riktade till unga. Detta har i stor utsträckning skett i samarbete med unga och genom ungas delaktighet. Bland dessa arrangemang återfinns EPA-träff, olika idrottsturneringar, konserter, musikworkshops, delaktighet vid installationen av Vinterljus, halloween- och vinterfest på Skylten, föreläsning inom ramen för UngPuls jämställdhetsarbete samt ungdomsdrivna event som coachats av UngPuls. En del av samarbetet har också innefattat projektet Jalla Rösta som initierades av UngPuls med syfte att öka valdeltagandet i Berga, Ryd och Skäggetorp. Inför valet arrangerades möten där politiker, unga och vuxna gavs möjlighet att diskutera vad som sker i deras stadsdelar. Projektet drivs nu av Stadsmissionen i samarbete med UngPuls.

Linköpings deltagande i klimatneutrala städer 2030

Linköpings kommun deltar sedan 2021 i Klimatneutrala städer 2030 - ett projekt för städer som vill gå före i klimatomställningen. I projektet deltar Sankt Kors Fastighets AB, Linköping Science Park AB, Campushallen och Linköpings universitet. Ökad delaktighet är en central del i projektet där framtagandet av klimat- och energiprogrammets handlingsplan/färdplan fungerat som avstamp för genomförda dialoger.

Inom ramen för Klimatneutrala Linköping har ett flertal olika dialoger genomförts, bland annat med civilsamhälle, gymnasieelever, seniorer med flera. Syftet har varit att skapa engagemang och delaktighet i kommunens omställningsarbete, och dels att få inspel till kommande klimatfärdplan.

Vad har arbetet bidragit till?

Tillgänglighet

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden genomför varje år en medborgarundersökning. Resultatet visar att andelen medborgare som är nöjda med Linköping gällande attraktivitet och tillgänglighet är något lägre 2022 än målvärdet, men andelen nöjda har ökat både bland män och kvinnor från föregående år. Andelen medborgare som upplever en god kvalitet inom tillgänglighet för personer med funktionsvariation har mellan 2021 och 2022 ökat bland män, men minskat bland kvinnor.

Delaktighet

Kommunens delaktighetindex ger en samlad bild av hur väl kommunen möjliggör för medborgarna att delta i kommunens utveckling. Mellan 2021 och 2022 har indexet förbättrats från 61 till 69 men därefter sjunkit till 61 procent av maxpoäng för 2023. Detta placerar Linköpings kommun resultatmässigt bland de mittersta 50 procent av kommunerna.

Miljö och samhällsbyggnadsnämnden ser en ökad trend gällande klagomål och rådgivningsfrågor än tidigare år, vilket delvis anses vara en effekt av att medborgarna i Linköping blivit mer medvetna om sina rättigheter och vad de kan få hjälp med från kommunen gällande sin boendemiljö.

Linköpings deltagande i klimatneutrala städer 2030

Inspel från dialoger har omhändertagits i den politiska processen kopplat till framtagande av Klimatfärdplan för Linköpings kommun 2024-2030. Förslagen har värderats utifrån färdplanens föreslagna aktiviteter och i vissa fall inneburit att aktiviteter justerats till följd av inkomna förslag.

Uppdaterad: 2025-06-03