Gå direkt till sidans innehåll

Barnkonventionen

Barn och pedagoger på lekplats vid förskola
Delområde SE. 20. 2

Arbeta för att implenmentera konventionen om barns rättigheter

Barnkonventionen är numera reglerad enligt lag. Utöver detta har Linköpings kommun inget särskilt styrdokument som reglerar kommunens arbete med konventionen om barnets rättigheter, men flera styrdokument berör området. Kommunens hållbarhetspolicy och reglemente innehåller regleringar inom områden som har indirekt verkan för barnkonventionens uppfyllande, bland annat rörande jämställdhet, jämlikhet, hälsa och demokrati- och mångfaldsfrågor.

Reglementet anger också barn- och ungdomsnämndens samt bildningsnämndens ansvar för skolfrågor men även att de fullgör de uppgifter som ankommer på vårdgivaren för den medicinska och psykologiska delen av elevhälsan. Kultur- och fritidsnämnden har enligt reglementet ansvar för samordningen av ungdomsstrategiska frågor, allmän kulturverksamhet för barn och unga, ungdoms- och fritidsverksamhet samt sommaraktiviteter för barn och ungdomar till 16 års ålder. Reglementet anger också social- och omsorgsnämndens ansvar för barn och unga inom deras lagstyrda verksamhet.

Kommunens idrottspolitiska program och handlingsplan, kommunens riktlinjer för arbete med nationella minoriteters rättigheter samt det funktionshinderpolitiska programmet nämner specifikt barn och unga som en målgrupp, och kommunens kulturpolitiska program lyfter särskilt barnkonventionen.

Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen har en barnchecklista som används vid beredning av beslutsärenden till nämnd. Listan ska checkas av som en del av beredningen av alla beslutsärenden för att se om barnkonsekvensanalys ska skrivas fram och bifogas ärendet.I dagsläget finns ingen övergripande mall som kan användas av alla förvaltningar. Bedömningar av barnets bästa eller barnkonsekvensanalyser är inte heller obligatoriska att ha med i tjänsteskrivelser inför beslut.

SOF tog under 2023 fram en handlingsplan för hur förvaltningen ska arbeta med att implementera barnkonventionen inom förvaltningens samtliga verksamheter. Arbetet med handlingsplanen har fortsatt under 2024 och efter sammanslagningen av Socialförvaltningen och delar av Leanlink kan planen eventuellt vara aktuell för revidering.

Frågor som rör barnkonventionen och dess implementering kan regelbundet tas upp på Nätverk för social hållbarhet där alla förvaltningar har deltagande representanter.

Exempel på insatser som genomförts i koncernen

Det finns flera exempel på hur kommunen arbetar med barns delaktighet och inflytande. Det gäller bland annat ungdomsombuden, ungdomsverksamheter där unga får vara med och utveckla verksamheten, samråd vid stadsutveckling, och barn som blir involverade i sin egen behandling. Dock saknas det generellt förvaltningsöverskridande strukturer och arbetssätt för barn att komma till tals och för förvaltningarna att ta tillvara på barns åsikter, både för det enskilda barnet och för barn som grupp.

I skolans grunduppdrag ingår att ständigt arbeta för att erbjuda Likvärdig skola till alla kommunens elever. En rad olika insatser som går i linje med detta pågår inom utbildningsförvaltningen. Insatserna innefattar bl.a. likvärdighetsbidrag till skolor med hög andel elever som riskerar att inte nå målen, förstärkt elevhälsoarbete och även en riktad insats till skolor som bedöms behöva förstärkt ekonomiskt stöd. Små skolor på landsbygden med få elever har svårt att få en ekonomi i balans, med en riktad insats till dessa skolor skapas möjlighet till likvärdiga förutsättningar att bedriva undervisning även på landsbygden.

Social- och omsorgsförvaltningen har fortsatt arbetet med en handlingsplan för barnrätt som nu verkställts.

Flera förvaltningar arbetar med barns bästa på olika sätt, men det saknas ofta en övergripande systematik inom såväl som mellan förvaltningarna kring hur arbetet med Barnkonventionen utförs.

Under 2024 har fortsatt implementering av arbetet med Rätt kurva samt samverkan genom SSPF skett. Även arbetet med nära socialtjänst har utvecklats och etablerats i Skäggetorp. Dessa arbetssätt handlar på olika sätt om att genom förbättrade samverkansformer mellan förskola/skola, kultur och fritid samt socialtjänst öka trygghet, ge barn och unga bättre förutsättningar att klara skolan samt förebygga kriminalitet bland unga.

Vad har arbetet bidragit till?

En av de största utmaningar Linköpings kommun står inför, och som också identifierats av flera nämnder, är likvärdighet och likvärdiga förutsättningar. Många barn i Linköpings kommun har det bra, men klyftorna ökar och jämlikheten minskar, vilket också försvårar möjligheter för flera barn att kunna åtnjuta sina rättigheter. Detta tydliggörs i årets fördjupningsrapport om arbetet med Barnkonventionen i Linköpings kommun.

Kommunens verksamheter arbetar med många goda insatser för att tillförsäkra barn deras rättigheter. Det är tydligt att de verksamheter som möter barn har kommit längre i arbetet. Det strukturella arbetet behöver dock förbättras både inom och mellan förvaltningarna. Fler verksamheter behöver fundera över på vilket sätt barnkonventionen är relevant för dem och hur ett strukturerat barnrättsarbete kan ge ytterligare effekter. Utrymme behöver också skapas för att få en samsyn kring förvaltningarnas gemensamma utmaningar i barnrättsarbetet.

Uppdaterad: 2025-06-03