Arbete mot segregation
Arbeta mot segregation och göra trygghetsskapande och brottsförebyggande åtrgärder.
I januari 2025 beslutade kommundirektören om en ny modell för ledning och samordning av insatser mot segregation där syftet med arbetet samt ansvarsområdena för den taktiska SMS-gruppen och strategiska Ledningsforum mot segregation förtydligades. Den nya ledningsmodellen innebar även att Stångåstaden formellt blev en del av det kommunövergripande arbetet med representanter i SMS-gruppen och Ledningsforum mot segregation. Stångåstaden deltog i grupperna informellt under 2024.
Under 2024 togs en nulägesanalys fram för att åskådliggöra hur den sammantagna segregationsutmaningen ser ut i Linköpings kommun. Nulägesanalysen visar att kommunen har en omfattande socioekonomisk segregation både vad gäller boende, skola, arbete och fritid. Den socioekonomiska segregationen har ett starkt samband med etnisk segregation. Analysen visade även att det ännu finns behov av att intensifiera arbetet på flera plan för att inte ytterligare förvärra segregationen. Det gäller till exempel behovet att bygga mer blandat, kvinnors arbetsmarknadsanknytning i Berga, Ryd och Skäggetorp, den pedagogiska segregationen, segregation av unga på fritiden samt barnfattigdom i Berga, Ryd och Skäggetorp. På flera av dessa områden har arbetet intensifierats.
Under 2024 har syftet med arbetet också förändrats något och gått från att till största delen fokusera på samordning av kommunens insatserna i Berga, Ryd och Skäggetorp till att även fokusera på att motverka segregation strukturellt med perspektiv på hela staden. Fokus har även förflyttats något från att endast fokusera på boendesegregation till att se även skolsegregation, segregation på arbetsmarknaden och segregation på fritiden som problem.
Exempel på insatser som genomförts inom koncernen
Barn- och ungdomsnämnden
Barn- och ungdomsnämnden har haft fortsatt fokus på språk med språkutvecklande arbetssätt i förskolan och språkhöjande insatser för medarbetare i förskolan. Analysen av resultatet visar på en positiv påverkan men att arbetet behöver fortsätta. Språkhöjande insatser för medarbetare införs också på alla förskolor från 2025, det finns en fortsatt pedagogisk segregation i kommunen vad gäller de anställdas språkkompetens. Ett arbete pågår även för att ytterligare höja kvaliteten på undervisningen i svenska som andraspråk.
Aktiva och strategiska insatser görs för att öka andelen barn i förskolan då det gynnar barnets möjligheter att senare klara skolan. Andelen har ökat från 95% till 98% mellan 2022 och 2024, det är oklart hur stor del av ökningen som beror på att Skatteverket har avregistrerat barn som bedömts som utvandrade. I Skäggetorp pågår ett treårigt projekt finansierat av Europeiska socialfonden där barn till föräldrar som inte har tillsynsbehov får gå på fritids. Hösten 2024 var det 70 extra elever som var inskrivna på fritids. Insatsen är finansierad tom. våren 2026.
Skäggetorpsskolan lades ned 2021 och i en utvärdering har forskare från Örebro konstaterat att resultaten försämrades något för de som endast gick ett år på andra skolor och förbättrades något för de som gick två år på andra skolor. I rapporten betonas att ett långsiktigt stöd med fokus på både pedagogiska och sociala aspekter behövs för att skapa en verkligt inkluderande och framgångsrik skolmiljö. I kommunens områden med socioekonomiska utmaningar (delar av Berga, Ryd och Skäggetorp) sjönk behörigheten till gymnasieskolans yrkesprogram kraftigt mellan 2023 och 2024 från 61% till 50%. Detta beror snarare på att resultaten 2023 var höga än att resultaten 2024 sticker ut. Resultaten i Berga har haft en uppåtgående trend sedan 2014 medan trenden varit den motsatta i Ryd. Båda stadsdelarna ligger under genomsnittet för områden utan socioekonomiska utmaningar. I Skäggetorp är resultaten ännu lägre och nedåtgående för flickor, en tydlig positiv trend ses för pojkar i Skäggetorp mellan 2020 och 2023.
Stångåstaden
Under 2024 har Stångåstaden implementerat nya regler för uthyrning av lägenheter i Berga, Ryd och Skäggetorp som innebär att det krävs inkomst från arbete, pension eller studier för att få lägenhet i stadsdelarna. Införandet bedöms ha gått bra och har inte lett till ökade vakanser. Införandet förväntas leda till att minska segregationen i staden då fler förvärvsarbetande personer bosätter sig i stadsdelarna.
Stångåstaden har även gjort om sin interna organisation så att områdesarbetet i Berga, Ryd och Skäggetorp samt Linkstep har samlats till en enhet för integration och innovation. Chef för enheten är med i SMS-gruppen. Nöjdheten för de som bor i områdena är mycket hög och motsvarar inte den stigmatisering som finns av områdena. Även där lägenheter renoverats är nöjdheten mycket hög, trots hyreshöjningar. Stora belopp kommer att läggas på att renovera beståndet i Ryd och Skäggetorp, ett behov som identifierats i miljonprogramsområden över hela landet. Planering sker för byggnad och radhus med hyrköpsmodell i Skäggetorp samt fler hyresrätter. Även i Ryd sker planering för byggnation av fler hyresrätter men även dialoger med andra aktörer i hopp om att få till annan typ av bebyggelse. I Ryd finns även planer på att skapa ett allaktivitetshus i anslutning till centrum där föreningslokaler och socialtjänst ska samlokaliseras.
Arbetsmarknadsnämnden
IAF har fortsatt fokus på språk och språkutveckling. Linvux fortsätter bedriva kombinationsutbildning med inriktning murare, plattläggare och golvläggare där gymnasiala yrkeskurser och SFI-kurser integreras. Linvux, UTB och IAF har också startat upp planeringsarbete för praktisk SFI där SFI-studier ska kunna kombineras med praktik. IAF, UTB och VOF har även skapat “kompetenskedjor” där praktiskt arbete som “serviceassistenter” i äldreomsorgen kombineras med med handledning, anpassat utbildningspaket och språkutveckling. Målet är att personer som genomgått projektet blir anställningsbara som servicebiträden. Ytterligare finansiering bör säkerställas samtidigt som planer finns att utveckla mot till exempel måltidsservice och storkök. Förvaltningen arbetar även ett aktivt arbete med språkutvecklare som stöttar både arbetstagare och arbetsgivare.
Under 2024 fattades beslut om att genomföra en analys under 2025 för att identifiera olika målgrupper. Detta för att möjliggöra arbete med grupper av personer som har liknande utmaningar. Inom segregationsarbetet har det identifierats att kvinnor i Berga, Ryd och Skäggetorp har mycket lägre arbetsmarknadsanknytning än män men det återstår att se vad analysen kommer att visa. Jämställdhetsperspektivet kommer även att beaktas i uppdateringen av arbetsmarknadsprogrammets handlingsplan.
Under 2024 påbörjades en ansökan till Europeiska socialfonden för att få starta upp projektet framtidstalanger. Projektet beviljades i början av 2025 och kommer att fokusera på att stötta unga 18-29 år i Skäggetorp att komma närmare arbetsmarknaden. Projektet är treårigt och kommer att starta i september 2025.
Social- och omsorgsnämnden
Under våren 2024 öppnades områdeskontoret i Skäggetorp. Områdesarbetet i stadsdelen har inneburit ett närmare samarbete med bland förskola, skola, civilsamhälle, kultur och fritid etc. och har lovordats av många aktörer i stadsdelen. Planering sker nu för att socialtjänsten även ska få en lokal i Ryd, det kontoret kommer dock inte ha myndighetsutövning.
Sedan sommaren 2024 är också arbetet med SSPF (samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid) igång med full kapacitet. Socialtjänsten sammankallar även de så kallade SAM-grupperna i Berga, Ryd och Skäggetorp där socialtjänst, skola, kommunal fritidsverksamhet och polis samverkar strategiskt och operativt.
För att inte bidra till ökad segregation pågår även ett arbete med att minska andelen personer som får hyresavtal med stöd från socialförvaltningen i stadsdelarna Berga, Ryd och Skäggetorp.
Samhällsbyggnadsnämnden
Samhällsbyggnadsnämnden arbetar med att ändra de strukturella förutsättningarna i Berga, Ryd och Skäggetorp genom skapa förutsättningar för en mer blandad bebyggelse. I Skäggetorp pågår ett förtätningsprojekt med Stångåstaden som exploatör som förväntas ge möjlighet både till fler lägenheter men även radhus. Den detaljplanen har varit på samråd under året. Ytterligare två detaljplaner i Skäggetorp är prioriterade för start men har pausats av fastighetsägarna. I Ryd har ett samverkansprojekt med Stångåstaden “Ryd2035” startats som bland annat innehåller detaljplanearbete för förtätning, utveckling av centrum och renovering. I Berga har samråd genomförts om detaljplanen för Berga centrum vars syfte är att ge förutsättningar för nya bostäder, centrumverksamheter och nya vistelsemiljöer för allmänhet och besökare. Under 2025 påbörjas utbyggnad av gator, ledningar och allmänna platser i det nya området Berga äng.
Förvaltningen satsar också särskilt på lek och aktivitet i Ryd, Skäggetorp och Berga, där alla tre stadsdelar har eller kommer att få nya lekmiljöer. Skäggetorps lek- och aktivitetspark är nu ombyggd och närlekplatsen Rågången färdigställd. Projektering inför ombyggnationen av Berga stadsdelslek är klar, under 2025 kommer ny entreprenör att upphandlas (då den förra gick i konkurs) samt byggnation ske.
Kultur- och fritidsnämnden
Kultur- och fritidsnämnden arbetar på flera sätt med att skapa möten mellan olika grupper samt en meningsfull fritid i Berga, Ryd och Skäggetorp. Ungdomsverksamheten har slagits ihop under ett namn vilket ökar möjligheten att prioritera samt för ungdomar att besöka verksamheter i olika delar av staden. I Berga har ungdomsverksamheten flyttat till fastigheten Daggkåpan som utgör mer verksamhetsanpassade lokaler, ökad trygghet och underlättar samverkan med civilsamhället. En generell utredning angående identifikations- och bokningssystem har också genomförts för att utöka tryggheten.
Vad gäller idrott pågår en samverkan med RF-SISU för att stärka föreningslivet i Berga, Ryd och Skäggetorp. Det finns också en ambition om att tjejer ska engageras i högre grad. Nämnden delar även ut ett särskilt bidrag för trygghetsskapande aktiviteter i Berga, Ryd och Skäggetorp. Merparten av bidragen har avsett aktiviteter i Skäggetorp.
Inom kulturskolan har det genomförts en kartläggning som visar att unga från Berga, Ryd och Skäggetorp deltar i lägre grad. En dialog mellan barn- och ungdomsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden har initierats för att underlätta samarbetet i dessa områden och Kulturpuls pågår fortsatt på Rosendalsskolan (Skäggetorp), Björnkärrsskolan (Ryd) och Bäckskolan (Berga). Även lovaktiviteter arrangeras inom ramen för kulturpuls.
Berga by fortsätter att utvecklas i samverkan med Kontakt Linköping och socialförvaltningen. Arbetet med utomhusmiljön har påbörjats. Arbetet på Agora är fortsatt viktigt och ett intensivt arbete pågår där både för att skapa meningsfull fritid i Skäggetorp och för att skapa utbyten med andra stadsdelar.
Kommmunstyrelsen
Kommunledningsförvaltningen processleder arbetet mot segregation, de större förändringsprocesser som bedrivits under året beskrivs ovan under rubriken “hur styrs arbetet”. Utöver detta har en ökad samverkan med civilsamhället i Berga, Ryd och Skäggetorp skett under 2024. Säkerhetsenheten har även drivit platssamverkan i Skäggetorp med en rad olika aktörer samt satt samman ett medborgarlöfte för stadsdelen. Arbete pågår även för ökad samverkan med fastighetsägarföreningen i området.
Vad har arbetet bidragit till?
Den ökade segregationen är en utveckling som pågått under lång tid inte bara i Linköping utan även i andra delar av Sverige. Linköping är en segregerad stad där personer med mycket god socioekonomi i många stadsdelar bor samlat, liksom personer med sämre socioekonomi bor samlat i andra stadsdelar. Utvecklingen tar tid att vända och den måste ses ur ett längre perspektiv än från år till år.
Utvärderingen av åtgärdsplanen 2024 visar att alla åtgärder genomförts enligt plan förutom en som blivit försenad. En bredare utvärdering av arbetet visar att kommunen kommit en lång väg sedan arbetet började med att skapa en god samverkansstruktur och samverkansklimat mellan förvaltningarna och nu även Stångåstaden. Däremot saknas en långsiktig plan och riktning för arbetet - ett behov som påpekades redan då arbetet startade igång. Kommunens segregationsarbete bygger idag på ettåriga åtgärdsplaner där varje förvaltning bidrar med det de själva beslutar snarare än en gemensam bedömning av behoven. Kommuner som vänt utvecklingen har ofta haft planer som sträcker sig tio år eller längre.
Vad gäller trender i Berga, Ryd och Skäggetorp ser det ut som att flera indikatorer pekar i rätt riktning i Berga sedan 2021 då nya bostäder börjat tillföras. I Ryd ser det ut som att utvecklingen i stort står still, det blir varken mycket bättre eller mycket sämre över tid. I Skäggetorp ser det ut som att utvecklingen fortfarande inte vänt utan att indikatorer för ekonomisk bistånd, trångboddhet, låg ekonomisk standard, aktiv fritid för tjejer, skillnaden mellan förvärvsfrekvens mellan män och kvinnor, behörighet till gymnasiet etc. har försämrats i stora delar av området över tid. Vissa av indikatorerna har dock förbättrats över tid i ena halvan av stadsdelen.