Gå direkt till sidans innehåll

Grundvattenförekomster med god kemisk och kvantitativ status

Symbolen för målet rent vatten och sanitet
Mål 6 Rent vatten och sanitet
Indikator SE. 6. 4

God kemisk status baseras på ifall gränsvärden överskrids eller inte och ifall det förekommer ihållande uppåtgående trender av förorenande ämnen. God kvantitativ status innebär att uttagen inte är större än nybildningen av grundvatten, eller så stora att flödesriktningar ändras så att saltvatten eller andra föroreningar kan tränga in.

Andel grundvattenförekomster med god kemisk och kvantitativ status

Datakälla: VISS
Trend:
Ingen tydlig trend Ingen tydlig trend sedan 2016
Senaste värdet:
95 % (2022)
Utgångsvärde:
96 % (2016)

Kommentar

Nuläge i Linköping

88 procent av grundvattenförekomsterna i Linköping har god kemisk och kvantitativ status. Totalt finns 17 statusklassade grundvattenförekomster i kommunen. Samtliga av dessa har god kvantitativ status, men två bedöms har otillfredsställande kemisk status. I den ena är det risker främst vad gäller förekomst av klorid, bekämpningsmedel samt nitrat. I den andra är det nivån av PFAS som uppmätts för höga för att nå god kemisk status. De högsta värdena är begränsade till Försvarets f.d. brandövningsplats. Det betyder inte att det finns PFAS i dricksvattnet i Linköping, utan vattenprover visar att dricksvattnet i Linköpings kommun redan nu ligger under de gränsvärden som kommer börja gälla 2026.

Om statistiken

En grundvattenförekomst med koppling till flera kommuner eller län ingår i beräkningen för varje kommun eller län den har koppling till. Klassning görs successivt under en flerårscykel, varje kommun och län kommer därför exempelvis att ha samma resultat alla år 2010-2016.

Uppdaterad: 2025-04-07