Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Symbolen för målet hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SE. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Större stad (ovägt medel) 2011 21
1 Större stad (ovägt medel) 2012 26
2 Större stad (ovägt medel) 2013 26
3 Större stad (ovägt medel) 2014 30
4 Större stad (ovägt medel) 2015 34
5 Större stad (ovägt medel) 2016 37
6 Större stad (ovägt medel) 2017 40
7 Större stad (ovägt medel) 2018 41
8 Större stad (ovägt medel) 2019 42
9 Större stad (ovägt medel) 2020 42
10 Större stad (ovägt medel) 2021 44
11 Större stad (ovägt medel) 2022 42
Datakälla: Ekomatcentrum

Kommentar

Nuläge i Linköping

I Linköping finns en ökande trend i andelen ekologiska livsmedel som köps in av kommunen. Linköping hade också en något högre andel än genomsnittet för alla Sveriges kommuner och andra kommuner i länet, men strax under mållinjen för den nationella livsmedelsstrategin och lägre än genomsnittet för kommungruppen Större stad. Det nationella målet är att 60 procent av alla livsmedel som köps in till kommunens verksamhet ska vara ekologiska år 2030.

Om statistiken

Statistiken kommer från Ekomatsligan, som är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. Ekomatcentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.

Uppdaterad: 2025-04-07