Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Symbolen för målet hållbar konsumtion och produktion
Mål 12 Hållbar konsumtion och produktion
Indikator SE. 12. 3

Syftet med denna indikator är att visa på kommunens arbete med miljöhänsyn. Regeringen har exempelvis som mål att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologiska produkter år 2030. Med ekologiska livsmedel avses någon av märkningarna KRAV, Demeter, EU-ekologiskt och MSC.

Andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Alla kommuner (ovägt medel) 2011 14
1 Alla kommuner (ovägt medel) 2012 17
2 Alla kommuner (ovägt medel) 2013 18
3 Alla kommuner (ovägt medel) 2014 22
4 Alla kommuner (ovägt medel) 2015 25
5 Alla kommuner (ovägt medel) 2016 27
6 Alla kommuner (ovägt medel) 2017 29
7 Alla kommuner (ovägt medel) 2018 30
8 Alla kommuner (ovägt medel) 2019 30
9 Alla kommuner (ovägt medel) 2020 29
10 Alla kommuner (ovägt medel) 2021 29
11 Alla kommuner (ovägt medel) 2022 29
Datakälla: Ekomatcentrum

Kommentar

Nuläge i Linköping

I Linköping finns en ökande trend i andelen ekologiska livsmedel som köps in av kommunen. Linköping hade också en något högre andel än genomsnittet för alla Sveriges kommuner och andra kommuner i länet, men strax under mållinjen för den nationella livsmedelsstrategin och lägre än genomsnittet för kommungruppen Större stad. Det nationella målet är att 60 procent av alla livsmedel som köps in till kommunens verksamhet ska vara ekologiska år 2030.

Om statistiken

Statistiken kommer från Ekomatsligan, som är en ranking av landets kommuner och regioner avseende deras ekologiska inköp. Ekomatcentrum samlar varje år in statistik från offentlig sektor för att se hur utbudet av hållbar mat i allmänhet och ekologisk mat i synnerhet utvecklas. Statistiken dokumenteras och offentliggörs i en årlig rapport.

Uppdaterad: 2025-04-07