Gå direkt till sidans innehåll

Upphandling

Foto på personer på möte
Delområde SE. 21. 2

Arbeta för en miljö- och klimatmässigt samt socialt hållbar utveckling genom kravställning vid upphandling.

Varje år köper Linköpings kommun in varor och tjänster för runt 4 miljarder kronor. Som en grund för arbetet finns en politiskt beslutad upphandlingspolicy och riktlinjer för upphandling. Kommunen arbetar för en miljö- och klimatmässigt samt socialt hållbar utveckling genom bland annat kravställning vid upphandling.

Exempel på insatser som genomförts inom koncernen

Kommunstyreslsen hade under 2022 ett strategiskt utvecklingsuppdrag att följa upp efterlevnaden av kommunens inköp- och upphandlingspolicy i syfte att motverka osund konkurrens. Uppdraget har genomförts i samarbete med Verksamhetsstöd och service (Upphandling och inköp) som kommer fortsätta arbetet för att säkerställa efterlevnaden. Ekobrottsmyndigheten har kontaktats i utbildningssyfte och en checklista för att upptäcka varningssignaler är under framtagande.

Samhällsbyggnadsnämnden har bedrivit ett arbete med att införa nya upphandlingskrav på grund av justerad miljölagstiftning. Resultatet påverkar upphandling och uppföljning av entreprenader med avseende på koldioxidneutralitet. Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen har utökat upphandlingskraven gällande social hänsyn, där flera nya krav har tagits fram och implementerats i förvaltningens standarskrivningar. Detta har underlättat arbetet med att inkludera social hänsyn vid upphandlingar i syfte att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Stångåstaden har fortsatt att implementera de klimatkrav i entreprenadupphandlingar som har tagits fram tillsammans med Linköpings kommun och de kommunala bolagen i syfte att främja ett koldioxidneutralt Linköping. Bolaget har ett strategiskt mål att nyproduktioner ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Silver. Vid upphandling av entreprenader ställs krav på att leverantörerna ska agera i enlighet med Stångåstadens hållbarhetspolicy, i vilken det anges att verksamheten ska bedrivas på ett etiskt och ansvarsfullt sätt.

Lejonfastigheter antog 2017 en ansvarskod för leverantörer som ligger till grund för arbetet för hållbara leverantörsled. Koden omfattar områden som miljö, arbetsmiljö, och antikorruption och bygger på FN:s allmänna förklaring om mänskliga rättigheter, FN:s Global Compact samt ILO:s kärnkonventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Ansvarskoden ligger till grund för alla upphandlingar och under 2022 har Lejonfastigheter genomfört 35 stycken. Kraven i upphandlingarna följs upp systematiskt via avtalsmöten och revisioner. Lejonfastigheter är medlemmar i föreningen Rättvist byggande som arbetar för att motverka oegentligheter vid byggprojekt. Föreningen arbetar med upphandlingskrav, avtalsskrivning samt kontroller på byggarbetsplatserna för att säkerställa goda villkor och sund konkurrens.

Enligt beslut från 2020 ska all nybyggnation hos Lejonfastigheter projekteras för certifiering enligt Miljöbyggnad Silver.

Tekniska verken arbetat med att förtydliga de hållbarhetskrav som gäller för alla upphandlingar. I de upphandlingar där det bedöms kunna förekomma risk för kränkning av mänskliga rättigheter eller brott mot arbetsrätten i leverantörsledet har Tekniska verken sett över vilka specifika hållbarhetskrav som kan ställas på leverantören.

Vad har arbetet bidragit till?

Det övergripande arbetet på central nivå har lett till utvecklade miljö- och energikrav i prioriterade upphandlingar.

Uppdaterad: 2025-06-03