Placera och låna hållbart
Investera i gröna eller hållbara fonder eller gröna obligationer.
Linköpings kommun har satt upp ett Hållbart ramverk för att kunna låna pengar till kommunens och de kommunala bolagens investeringar. De flesta av kommunkoncernens nyinvesteringar är i fastigheter eller inom energibranschen och uppförs med höga miljökrav och klassas därför som gröna investeringar.
I maj 2024 lanserade Linköpings kommun ett nytt Hållbart Ramverk som möjliggör för emission av gröna, sociala och hållbara obligationer. Lån under det Hållbara ramverket förväntas öka efterfrågan på koncernens obligationer och därmed ha en positiv påverkan på finansieringskostnaden på lång sikt.
Det Hållbara ramverket ger förutsättningar att kunna låna så kallade hållbara obligationer, vilket är ett slags lån där pengarna bara får användas till investeringar som är klassade som gröna, sociala eller hållbara enligt en särskild definition. Det innebär att de ska bidra till en hållbar utveckling med låg klimatpåverkan, finansiera och återfinansiera projekt med miljömässiga och/eller sociala fördelar. För att en investering ska klassas som hållbar ska den stödja kommunens hållbarhetsmål och projektet bidra till minst ett av målen i EU:s taxonomiförordning för att kunna väljas som ett grönt projekt;
- Begränsning av klimatförändringar
- Anpassning till klimatförändringar
- Förebyggande av utsläpp
- Cirkulär ekonomi
- Hållbart nyttjande av vatten och marina resurser
- Rikt ekosystem
Det Hållbara Ramverket gör det möjligt för Linköpings kommun att emittera gröna, sociala och hållbara obligationer för att finansiera och återfinansiera projekt med miljömässiga och/eller sociala fördelar. Ramverket har breddats och inkluderar även Sociala kategorier relaterade till byggnader inom tre del-kategorier såsom:
- LSS boenden och vårdhem
- Sport och kulturcenters såsom gym, ishallar, teater, bibliotek som ligger i risk-, utsatt- eller särskilt utsatt område enligt Polisens definition
- Pedagogisk verksamhet såsom förskolor, skolor, gymnasium som ligger i risk-, utsatt- eller särskilt utsatt område enligt Polisens definition
- Placeringarna baseras på en strategi där avkastning på lång sikt optimeras utifrån en vald risknivå.
Kommunens placeringar präglas av långsiktighet och hållbarhet. Kommunen har idag ungefär 5 000 miljoner kronor placerade i svenska och globala aktiefonder och räntefonder där samtliga innehav är registrerade som Artikel 8-fonder. Artikel 8 fonder är fonder som, enligt EU:s regelverk, ”främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper”. Det är fonder med särskilda hållbarhetskriterier i enlighet med artikel 8 i EU:s förordning om hållbarhetsinformation (SFDR), se förklaring nedan.
Finansreglernas hållbarhetskriterier kompletterar den finansiella riskhanteringen genom direktiv om att välja bort riskfyllda sektorer som till exempel fossila bränslen och andra kontroversiella verksamheter; produktion av exempelvis massförstörelsevapen, pornografi, tobak och annat.
Exempel på insatser som genomförts inom koncernen
Enligt beskrivningen ovan så både lånar och placerar kommunen pengar. Av alla kommunens placeringar så är ungefär hälften placerade i en grön eller hållbar fond eller gröna obligationer.
På skuldsidan så har kommungruppen bland annat finansierat vindkraft i Värmland, kommunens nya simhall, flertalet förskolor, den centrala fastigheten Eddan och flera fastigheter i Ebbepark med grön finansiering som både har lägre marginaler och når fler investerare.
Vad har arbetet bidragit till?
Totalt har Linköpingsgruppen lånat 6 000 miljoner kronor i gröna obligationer som har finansierat flera av kommunens och bolagens investeringar. Det är 80 procent av kommunens totala obligationsportfölj.
Gröna projekt/investeringar är särskilt utvalda projekt som har till syfte att främja omställningen till en hållbar utveckling med låg klimatpåverkan.