Gå direkt till sidans innehåll

Ekonomisk hållbarhet

Foto på en solcellsanläggning
Huvudområde SE. 21

Ett ekonomiskt hållbart Linköping innebär ett samhälle där de ekonomiska resurserna används på ett sätt som främjar ekologisk och social hållbarhet, där företagsklimatet är gott och där invånarnas ekonomiska välfärd främjas bland annat genom goda möjligheter till utbildning, boende och arbete.

Som definitionen (ovan) av ett ekonomiskt hållbart Linköping anger, så är en viktig del av arbetet med ekonomisk hållbarhet att främja invånarnas ekonomiska välfärd genom goda möjligheter till bland annat boende. Stångåstaden är kommunens största hyresvärd, och utifrån att bolaget ser en risk att prisutvecklingen för att bygga nya bostäder ger för höga kostnader och därmed högre hyror än vad kunderna är beredda, eller kan, betala för sitt boende genomförs olika insatser. Bland annat sker kontinuerligt leverantörsdialoger för diskussioner kring hur samverkan kan ske för att bygga smartare både miljömässigt och ekonomiskt.

Det är också viktigt att kommunens ekonomi sköts noggrant för att säkerställa att kommunala kärnuppdrag inom exempelvis vård/omsorg, utbildning, vatten- och avloppsfrågor med mera kan utföras. Kommunens likviditet, det vill säga möjlighet att betala löpande verksamhetskostnader, bevakas löpande och säkerställs långsiktigt genom en väl tilltagen checkkredit, lånemöjligheter via certifikat och obligationer samt lån från Kommuninvest. Dessutom kan stora delar av kommunens placeringar på några få dagar omvandlas till likviditet.

Uppdaterad: 2025-06-03