Gå direkt till sidans innehåll

Mobilitet och hållbara transporter

Foto på cyklist genom St Larsparken
Delområde SE. 22. 6

Arbeta för hållbara transporter både inom koncernens egna transporter och infrastruktur och planering som berör invånare och verksamheter.

Inom området för Mobilitet och hållbara transporter finns ett flertal olika styrdokument, däribland cykelplan för Linköpings kommun och Policy för fordon, mobilitet och upphandlade transporter som gäller för kommunkoncernen.

Styrdokumenten spänner över en bredd av olika frågor kopplade till mobilitet och transporter och berör såväl koncernens egna transporter och resor som infrastruktur och planering som berör invånare och verksamheter.

Exempel på insatser som genomförts inom koncernen

För att öka takten i omställningen av kommunens egna fordon och transporter innehåller klimat- och energiprogrammet ett mål avseende fossilfria transporter. Målet ska uppnås 2025. För att underlätta anskaffande av elfordon har ett projekt pågått för etablering av laddinfrastruktur för kommunens fordonsflotta. Arbetet är en del i att uppfylla gällande lagkrav om laddinfrastruktur i befintlig bebyggelse, men utgör även en central del i det fortlöpande arbetet med att uppnå fossilfria transporter och EU:s Clean Vehicle Directive.

Arbetet med att nå målet om en fossilfri fordonsflotta 2025 samt kraven i CVD har fortlöpt men i en takt som sannolikt inte är tillräcklig för att målet och lagkravet ska uppnås. En undersökning visar att andelen inköpt fossilfritt drivmedel (el, biogas, etanol, HVO100) uppgick till 34 procent. Hälften av det inköpta bränslet utgjordes då av diesel, vilket skulle kunna bytas ut till HVO. Med ett ändrat beteende i kommunens verksamheter kan en förändring åstadkommas på kort sikt för att målet ska kunna uppnås. En sådan förändring kräver således inte inköp av nya fordon.

Arbetet för omställning till hållbara transporter inom hela kommungeografin har pågått på flera håll inom kommunkoncernen. Stångåstaden har fortsatt att utöka sitt bestånd av laddinfrastruktur och erbjuder totalt 203 laddplatser åt hyresgäster, varav 162 är tillgängliga för allmänheten. Samhällsbyggnadsnämnden har inlett ett arbete att ta fram en grön bränsleförsörjningsplan för landsbygden.

Arbetet med grön resplan i skolor pågår i samverkan med Lejonfastigheter och Utbildningsförvaltningen. Flera trafiksäkerhetsåtgärder och utredningar har genomförts under året för att minska risken för trafikolyckor och ökad säkerhet på skolvägar. Till exempel genomfördes åtgärder för säkra skolvägar vid Ånestadsskolan på Almgatan samt utredning av korsningen Hjulsbrovägen/Vårdsbergsvägen.

Forskningsprojektet Ride the future med självkörande bussar i Vallastaden och universitetsområdet tog nästa steg mot ökade mobilitetstjänster med trafikering av fler gator i Vallastaden och införde on-demandtjänst under hösten 2024.

Under året har utbyggnaden av Tekniska Verkens befintliga biogasanläggning. Målet är ökad produktion samt förvätskning av biogas för att möjliggöra fler användningsområden och öka lagringsbarheten. Anläggningen ska kunna producera 65 procent mer biogas än i dagsläget. Efterfrågan på flytande biogas fortsätter att öka och Tekniska Verken beviljades under året klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverket för att bygga en ny tankstation i Nässjö. Planen är att den ska invigas under hösten 2025.

Vad har arbetet bidragit till?

Resultatet från Samhällsbyggnadsnämndens medborgarundersökning visar att andelen medborgare som upplever en god kvalitet inom tillgänglighet ligger betydligt över målvärdet. Detta viktat utifrån parametrarna: tillgänglighet för personer med funktionsvariation, trafikinformation, drift av gator, torg och gång- och cykelbanor, samt utbyggd infrastruktur.

Att arbetet avseende resor och kommunikationer bedrivs på ett ändamålsenligt sätt bekräftas även i SCBs medborgarenkät där medborgarna ger kommunen höga omdömen avseende bl a utbud av gång- och cykelvägar i kommunen, trafiksäkerheten på dessa, samt möjligheten att på ett enkelt sätt kunna använda kollektivtrafiken. Dessutom ges höga omdömen avseende underhåll av kommunens offentliga miljö, där skötsel och snöröjning av gator och vägar samt gång- och cykelvägar ligger på en hög nivå i jämförelse med andra kommuner i landet.

Erfarenheter och effekter av arbetet med att få fler barn och unga att gå eller cykla till skolan har visat på behov och nyttan med samverkan mellan förvaltningarna, skolorna, föräldrar och barn och förslag till än mer utveckling finns. Utifrån dialog med barn och föräldrar har säkerheten på barnens väg till skolan kunnat ökas genom fysiska åtgärder.

Arbetet behöver även fortsatt prioriteras för att uppnå kommunens uppsatta mål inom området. Det är en utmaning att minska utsläppen samtidigt som antalet anställda i kommunen ökar. Gällande det interna arbetet är det systematiska arbetet kring transporter viktigt och det är angeläget att förvaltningarna fortsatt arbetar utifrån de åtgärder som är identifierade.
Arbetet som sker inom de kommunala bolagen är mycket positivt och ger möjligheter för såväl boende, företag, genomresande och många andra att delta i omställningen till ett mer hållbart transportsätt.

Kommunorganisationens fordonsflotta (ej koncernen) har sedan många år utgjorts till ungefär hälften av el-, laddningshybrider och gasfordon (avseende personbilar och lätta lastbilar). Utöver det utgörs ungefär 30% av fordonsflottan av dieselfordon som är godkända för att tankas på HVO100 (miljödiesel), och där detta görs i varierande grad. Trots att cirka 80 % av fordonsflottan kan köras fossilfritt, tankades fordonen till bara cirka 36% med fossilfria drivmedel (el, biogas och HVO100). Möjligheterna och utmaningarna ser olika ut för olika sektorer och att möta dem på olika sätt är viktigt.

Under 2024 har bolagen och miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen fortsatt att implementera de krav för minskad klimatpåverkan från entreprenadupphandlingar, som man tidigare gemensamt tagit fram och uppnår 75 % eller högre fossilfrihet.

Uppdaterad: 2025-05-18