Gå direkt till sidans innehåll

Levande natur

Foto från Tinnerö
Delområde SE. 22. 5

Verka för att bevara och underhålla de höga naturvärden som finns i kommunen idag.

Naturen har stor betydelse för de som bor och verkar i Linköping och det är viktigt att bevara och underhålla de höga naturvärden som finns i kommunen idag. I Linköpings kommun finns ett naturvårdsprogram med tillhörande handlingsplan som antogs 2018. Ett arbete med att uppdatera naturvårdsprogrammet och tillhörande handlingsplan och objektskatalog har pågått under 2024. Handlingsplanen för naturvården i Linköpings kommun konkretiserar kommunens ambitioner med åtgärder. I många fall kan naturvårdande insatser och insatser för ökad biologisk mångfald bidra till ökade möjligheter för rekreation och friluftsliv, och ibland även innebära en anpassning till ett förändrat klimat.

Exempel på insatser som genomförts inom koncernen

Återplantering av skog har gjorts under året och är en del av det löpande arbetet. Sedan några år tillbaka så återplanteras skogsmark i hög grad med andra trädslag än gran (tall, ek, andra lövträd), för att öka robustheten och för att sprida risker för ensartade angrepp.

Under 2024 utfördes restaurering av dammar i Vallaskogens naturreservat och på Tinnerö för att säkerställa goda livsmiljöer för bland annat större vattensalamander. Under året invigdes också Stångåmynningens besökscentrum.Vid den nya mötesplatsen kan man både uppleva och lära sig mer om det rika djurliv som finns vid Stångåmynningen specifikt och i Roxen och Stångån generellt. Platsen är pedagogiskt utformad och skapar förutsättningar för att bättre värna och förstå frågor kopplat till ekologi och hållbarhet.

Förslag till riktlinjer för stadsträd har färdigställts under 2024. Syftet är att Linköpings stad och tätorter ska förbli och fortsätta utvecklas till en attraktiv bebyggd miljö med ett rikt och livskraftigt trädbestånd som levererar ekosystemtjänster, både nu och i framtiden. Riktlinjerna ska användas som ett redskap i arbetet med kommunens stadsträd och i övergripande frågor som rör träd i stadsmiljö.

En pollineringspolicy med en tillhörande handbok för pollinering har tagits fram och antagits av kommunfullmäktige under 2024.
Ett arbete pågår tillsammans med Tekniska verken för att hitta samsyn och vedertagna arbetssätt kring träd och ledningar. Under hösten 2024 togs principer för en rad olika situationer där träd och ledningar kommer i konflikt.

Vad har arbetet bidragit till?

Utifrån kommunens naturvårdsprogram med tillhörande handlingsplan vidtas åtgärder vars resultat bidrar till att på bästa sätt bevara den biologiska mångfalden, förbättra förutsättningarna för rika och hälsobringande naturupplevelser samt visa vägen till en långsiktigt hållbar utveckling.

Kommunen blev uppmärksammad för sitt arbete med att gynna pollinatörer, genom bla blommande vägrenar, och är av Naturskyddsföreningen rankade som nummer ett bland Sveriges kommuner kring detta arbete. I Linköping har arbetet pågått systematiskt under snart 10 år.

Uppdaterad: 2025-05-18