Gå direkt till sidans innehåll

Klimatanpassning

Foto på dagvattendamm
Foto: Crelle
Delområde SE. 22. 7

Arbeta för att minska effekterna av klimatförändringar inom till exempel fysisk planering och välfärdstjänster.

Det finns ett program och en handlingsplan för kommunens övergripande arbete med klimatanpassning. I den fysiska samhällsplaneringen finns ett antal olika styrdokument såsom översiktsplan, tillägg till denna och detaljplaner för specifika områden av staden. Utöver det finns exempelvis dagvattenpolicy, riktlinjer för ekosystemtjänster med mera.

Exempel på insatser som genomförts inom koncernen

Under slutet på 2024 har ett förslag till program för klimatanpassning och ny handlingsplan för klimatanpassning färdigställts och behandlas politiskt under våren 2025. Programmet och handlingsplan har tagits fram i samråd med förvaltningar och bolag och remitterades under 2023/2024.

Den interna remissen har kompletterats med inhämtande av synpunkter från allmänheten. Ett flertal dialoger har genomförts där Linköpingsbor, civilsamhällesaktörer och näringsliv bjudits in för att tycka till muntligt eller skriftligt. För att ytterligare konkretisera aktiviteter inom klimatanpassning har förslag till kommunövergripande prioriteringar tagits fram och förankrats med samtliga förvaltningar och bolag. Arbetet med förstärkt samverkan och konkreta insatser kommer att intensifieras under kommande år.

Även bolagen har fortsatt fördjupa och förstärka sitt klimatanpassningsarbete. Tekniska Verken har gjort en fördjupad genomlysning av hur klimatet inom vårt verksamhetsområde förändras enligt olika klimatscenarier under våra anläggningars livslängd och hur det påverkar vår verksamhet. Lejonfastigheter och Stångåstaden har tagit fram klimatanpassningsstrategier utifrån resultat av sårbarhetsanalyser som genomfördes inom Linköpings universitets forskningsprojektet SAMBO.

Kommunens första vattentjänstplan har antagits i kommunfullmäktige i mars. Vattentjänstplanen är ett nytt krav för kommuner enligt lagen om allmänna vattentjänster (LAV). Vattentjänstplanen ska innehålla kommunens långsiktiga planering för att tillgodose behovet av allmänna vattentjänster. Den ska även ange vilka åtgärder som ska vidtas för att den allmänna VA-anläggningen ska fungera vid skyfall.

Samhällsbyggnadsnämnden har även genomfört fysiska åtgärder för att klimatanpassa staden. Klimatanpassningsåtgärd i Trädgårdsföreningen, som handlar om att styra vatten vid häftiga regn och skyfall för att minska risken för skador i parkmiljön, pågår. I arbetet ingår även att utreda åtgärder för att minska risken för skador i parkens lägst belägna delar och mot Linnégatan.

Återplantering av skog har gjorts under året och är en del av det löpande arbetet. Sedan några år tillbaka så återplanteras skogsmark i hög grad med andra trädslag än gran (tall, ek, andra lövträd), för att öka robustheten och för att sprida risker för ensartade angrepp.

Arbete pågår även också med TVAB för att hitta både platser och metoder för att fördröja dagvatten och skyfall. Arbetet har också inneburit att identifiera frågor och perspektiv som behöver belysas och utredas inför val av teknisk lösning.

Kommunens förvaltningar och Lejonfastigheter deltar i ett forskningsprojekt med Linköpings universitet (BRIGHT). Projektets syfte är att bidra till effektiv klimatanpassning genom ny kunskap, optimerade metoder och förbättrade verktyg som kan hjälpa svenska kommuner att anpassa sin bebyggelse till framtida värmeböljor. Projektet pågår till november 2025.

Vad har arbetet bidragit till?

Klimatanpassning är ett långsiktigt och kontinuerligt arbete, som behöver genomsyra flera verksamhetsområden. Klimatanpassning och konsekvenser av ett förändrat klimat finns därför med, där det är relevant, i nya styrdokument som tas fram.

Ett reviderat program och ny handlingsplan med tydliga prioriteringar och åtgärder ger goda förutsättningar för det fortsatta och intensifierade arbetet. Åtgärdsarbetet har dock inte väntat på dessa, bolagens och samhällsbyggnadsnämndens arbete har fortsatt med flera åtgärder för att minska sårbarheter och anpassa samhället och våra lokaler till ett förändrat klimat.

Uppdaterad: 2025-05-18