Gå direkt till sidans innehåll

Giftfri miljö

Foto på barn som leker utomhus
Delområde SE. 22. 2

Arbeta med att begränsa användning och spridning av kemikalier.

Arbetet med kemikalier och en giftfri miljö styrs genom ett kemikalieprogram som antogs av kommunfullmäktige 2018. Syftet med kemikalieprogrammet är att ange riktningen för hur hälso- och miljöskadliga kemikalier ska minskas i kommunens verksamheter, kommunala bolag och i verksamheter som upphandlas av kommunen. De övergripande målen i kemikalieprogrammet är att de som bor, vistas och verkar i Linköping gör medvetna val och inte använder hälso- och miljöskadliga kemikalier. Prioriterade områden enligt programmet är när vi bygger Linköping, när vi verkar i Linköping och när vi möter Linköping.

Vi når målet genom att:

  • Linköpings kommun och dess bolag har hög kunskap om kemikalier i samhället och gör kemikaliesmarta val av varor och tjänster.
  • Informera invånare och verksamma i Linköping om hur hälso- och miljöskadliga kemikalier kan undvikas.

Programmet anger att ämnen som klassas som utfasningsämnen ska fasas ut och inte användas, prioriterade riskminskningsämnen bör undvikas och ska alltid riskbedömas för aktuell användning, hormonstörande ämnen på SIN-listan ska betraktas som utfasningsämnen och bör undvikas.

Nanomaterial bör betraktas enligt försiktighetsprincipen och hanteras som riskminskningsämne. Mikroplaster tillsatta i till exempel hygienprodukter ska undvikas och mikroplaster som uppstår och sprids via exempelvis däckslitage, tvätt, skräp eller granulat från konstgräsplaner bör minimeras.

Exempel på insatser som genomförts inom koncernen

Programmet utgår från kommunkoncernens rådighet och mot medborgare och näringsliv ska målet uppnås genom informationsinsatser. Informationsinsatser har främst gjorts inom kommunkoncernen, men även riktat mot allmänheten, exempelvis genom biovisning av en informationsfilm om kemikalier samt stortavlor som informerar om hur medborgare kan göra kloka val för att undvika hälsofarliga kemikalier.

Ett delmål är att de varor och tjänster som används i Linköpings kommunkoncern inte innehåller eller sprider kemikalier som utgör risk för människa och miljö. Inom kommunkoncernen pågår olika typer av insatser för att nå målet. Det handlar till exempel om kravställningar i upphandling, val av byggmaterial samt samarbete mellan olika förvaltningar för att komma vidare med frågorna.

Vad har arbetet bidragit till?

Det nuvarande kemikalieprogrammet ska revideras och det har gjorts en en uppföljning av nämndernas och bolagens arbete med kemikalier för att ge en bild av hur arbetet med kemikalieprogrammet har bedrivits sedan programmet antogs samt ge information om hur arbetet bör bedrivas framåt. Utifrån uppföljningen av kemikalieprogrammet är analysen att arbetet som har genomförts inom nämnderna och bolagen bidrar till att nå målen i programmet, men samtidigt är bedömningen att mer arbete behöver göras för att målen ska nås fullt ut.

Ett omfattande arbete med att inventera relevanta upphandlingar och att ställa krav om kemikalier i dessa genomförts. Exempelvis ställs krav på miljömärkning vid inköp av städkemikalier vilket har resulterat i att under 2024 var 93 procent av de inköpta städkemikalierna miljömärkta. De kommunala fastighetsbolagen arbetar utifrån målet att de material som används för att uppföra och förvalta byggnader och anläggningar i kommunal regi i Linköpings kommun inte innehåller kemikalier som utgör risk för människa och miljö.

Uppdaterad: 2025-05-18