Plast
Plast är ett material som är viktigt i vår vardag. Det har många funktioner som bidrar till att lösa ett antal problem och behov i dagens samhälle. Det sätt som vi använder plast på idag är dock inte hållbart. Både användning av plast och avfall från plast ökar i Sverige. Att minska miljöpåverkan från plast är prioriterat i Linköpings kommun.
Kommunen har antagit en avfallsplan med visionen att offentlig sektor, medborgare och näringsliv tillsammans ska verka för en cirkulär resurshantering. Genom proaktivitet, engagemang och innovation ska mängden avfall minimeras. I de fall avfall uppstår ska det omhändertas på ett så säkert, klimatsmart och resurseffektivt sätt som möjligt. Flera av målen i avfallsplanen syftar till att dels minska användandet av engångsartiklar av plast, minska andelen plast i avfallet samt att materialåtervinna plasten.
Exempel på insatser som genomförts inom koncernen
Ett arbete med att ställa krav vid upphandling av ett flertal engångsartiklar av plast som anses nödvändiga för kommunens verksamhet pågår. Arbetet med att minska mängden plast i det kommunala avfallet pågår inom flera av de kommunala bolagen. Stångåstaden arbetar aktivt med källsortering och återvinning i alla områden, och försöker påverka boende att agera rätt genom att skapa bra förutsättningar för sortering, samt genom information och ökad delaktighet.
Tekniska verken har under 2024 fortsatt att utveckla "FossilEye," en teknik som snabbt kan identifiera och mäta mängden plast i avfall. Detta möjliggör en mer differentierad avfallstaxa och gynnar ökad materialåtervinning, vilket leder till både ekonomiska fördelar för kunderna och minskade koldioxidutsläpp. Tekniska verken har också infört separata containrar för hårdplast och insamling av mjukplast vid återvinningscentralerna för att öka plaståtervinningen. Den insamlade plasten bearbetas sedan för att användas som råmaterial i plastindustrin.
Från 2027 kommer alla kommuner i Sverige att erbjuda fastighetsnära insamling av förpackningar, och Tekniska verken i Linköping har fått i uppdrag att hantera detta. Det innebär att hushållens soptunnor kommer att ersättas med nya som har flera fack för olika typer av avfall, inklusive plast.
Vad har arbetet bidragit till?
Under 2023 påbörjade Tekniska verken byggnationen av en högteknologisk anläggning på Gärstad-området som ska sortera ut fem fraktioner ur hushållens restavfall. Tekniska verken blir därmed först i Sverige med att sortera ut plast, papper/kartong, omagnetisk och magnetisk metall samt organiskt avfall. Anläggningen, som ska stå klar 2025, beräknas minska de fossila utsläppen med cirka 77 000 ton koldioxidekvivalenter per år.
För att öka mängden plast som materialåtervinns har Tekniska verken en separat container för hårdplast vid återvinningscentralerna i Linköping. 2024 samlades 212 ton hårdplast in (197 ton 2023). Plasten lämnas vidare till en samarbetspartner, Van Werven Sweden, som sorterar, rengör och mal ner den till råmaterial för användning i plastindustrin. Tekniska verken har även infört insamling av mjukplast på återvinningscentralerna under 2024, exempelvis sopsäckar, för att öka återvinningen av plast och minska plast till energiåtervinning.