Gå direkt till sidans innehåll

Avfall

Foto på återvinningscontainer
Delområde SE. 22.1. 1

Avfallsområdet handlar om god hantering av uppkommet avfall men också om att förebygga att avfall uppkommer och att minska farligheten på det uppkomna avfallet.

Kommunens strategiska arbete på avfallsområdet bestäms i en lagstadgad renhållningsordning (avfallsplan och föreskrifter). En ny renhållningsordning för Linköpings kommun fastställdes av kommunfullmäktige under 2021. Avfallsplanens syfte är att fastställa mål och åtgärder för kommunens arbete för att minska avfallets mängd och farlighet på ett sätt som bidrar till cirkulär ekonomi samt att utveckla strategier för kommunens styrmedel på avfallsområdet. Ytterligare ett syfte är att utveckla processen för avfallsplanering i kommunen som organisation. Vägledande är ambitionen i avfallshierarkin, och kommunens målsättningar om klimatneutralitet och giftfri miljö.

För avfallsplanens genomförande finns en handlingsplan med åtgärder och en sammanställning över de styrmedel som kommunen planerar att använda för att genomföra åtgärderna. Kommunen planerar att använda de styrmedel som nämns i avfallsförordningen; fysisk planering, tillsyn, upphandling, information, avfallstaxa och avfallsföreskrifter.

I kommunen är det Tekniska verken som samlar in och behandlar avfall från hushåll och liknande, det vill säga det som kallas kommunalt avfall1. Kommunen (genom Tekniska verken) har monopol för detta. Bolaget samlar också in en del verksamhetsavfall på en konkurrensutsatt marknad. Bolaget har visionen att utgöra världens mest resurseffektiva region och har därmed identifierat de strategiska fokusområdena framtidssäkring, lönsamhet, säkerhet, hållbarhet, kund, medarbetare och digitalisering.

Exempel på insatser som genomförts inom koncernen

Arbetet med avfall och effektiv resurshantering pågår på flera sätt inom förvaltningarna och bolagen. Under 2024 har exempelvis miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen arbetat med att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet bland aktörer inom avfallsområdet. Arbetet är viktigt bland annat för att hanteringen av avfall ska ske på ett säkert sätt både för människa och miljö.

Inom samma förvaltning har också arbetet fortsatt med planering för att hantera massor på ett mer strukturerat sätt. Hanteringen av massor i kommunen är viktig både ur transportsynpunkt, men också utifrån resursanvändning. En förvaltningsövergripande tillämpningsanvisning inom området har fastställts. Även inom Tekniska verken finns ett fokus på hanteringen av schaktmassor, framförallt utifrån de egna anläggningsprojekten som genomförs.

Vidare har Tekniska verken genomfört plockanalyser som visade att hälften av det som slängs i restavfall är felsorterat och går att återvinna eller återbruka, främst förpackningar och textil. Mer än hälften av den totala mängden matavfall som Tekniska verkens kunder har hamnar i restavfall istället för i gröna påsen.

Tekniska verken har under året också fortsatt med ett antal utredningar. Det gäller exempelvis att utreda anläggningsnära behandling av flygaska som uppstår i kraftvärmeproduktionen. Ur askan har man också arbetat med att sortera ut metaller som uppstår vid energiåtervinningen av avfall. Utredningar inom övergången till fastighetsnära insamling av förpackningar från och med 2027 har också gjorts samt fortsatt arbete med uppbyggnaden av en sorteringsanläggning.

Inom Lejonfastigheter och Stångåstaden har arbete med källsortering och återvinning genomförts under året, både i form av att förbättra förutsättningarna för sortering och i Stångåstadens fall även vad gäller beteende. För det sistnämnda så har insatser gjorts inom information och även ökad delaktighet.

Inom Linköpingsinitiativet har två nya medlemmar inom återvinningsområdet anslutit - Stena Recycling och Svensk Däckåtervinning.

Vad har arbetet bidragit till?

Med avfallsplanen och arbetet utifrån den så har möjligheterna förbättrats vad gäller omhändertagande av Linköpings avfall på ett så resurseffektivt sätt som möjligt. Utifrån åtgärderna i den tillhörande handlingsplanen blir det tydligt vilka aktiviteter som åligger de olika ansvarande parterna. Att ett genomgripande arbete sker för att ta hand om kommunens verksamhetsavfall och avfallet som genereras i hushållen i Linköpings kommun på ett så effektivt sätt som möjligt är viktigt, avfallet ses som en resurs. Lejonfastigheters arbete med att tillhandahålla sorteringsmöjligheter vid sina fastigheter innebär förbättrade möjligheter för förvaltningarna att sortera sitt avfall på ett bra sätt.

Att Tekniska verken också arbetar med att bygga en sorteringsanläggning i sin verksamhet innebär att förutsättningar ges för att så lite resurser som möjligt ska gå förlorade och att material ska kunna användas mer effektivt. Utvecklingen av teknik innebär också större möjligheter till analys av avfallet för att även det kunna ge större möjligheter till materialåtervinning. Fastighetsbolagens insatser för minskat byggavfall innebär att material kan användas på ett mer effektivt sätt och med hjälp av att utvärdera projekt och göra insatser så kan utsorteringen bli bättre.

Uppdaterad: 2025-06-03